Det är pumpornas tid. Överallt dyker de upp i olika former. Stora brandgula, med läskiga ansiktsuttryck som får mig (fortfarande ) att rysa när jag tänker på filmen Alla Helgons blodiga natt.

Eller de små dekorativa inredningspumporna och butternutpumpan som är riktigt smarrig.


Jag fördrar Alla Helgons dag före Halloween och tar det lite lugnt med firandet. Mina killar är vuxna nu och klär inte längre ut sig (utom Kalle på ”jobbet” som metallmusiker i sitt band Perception of Darkness) och efter att min mamma gick bort för två år sedan, har dagen fått en helt annan innebörd.
Jag värmer mig och mina närmaste med en god pumpasoppa, som är inspirerad av ett recept jag fick av Linda på Livsaptit, men jag kan inte låta bli att fascineras av Kryddburkens fantasifulla tips på Halloween med kidsen. Får mig att bli lite nostalgisk och  tänka på tiden då jag och killarna bakade spöktårta…
Varsågoda!

PUMPASOPPA MED ISTERBANDSSMULOR & ROSTADE HASSELNÖTTER
4-6 pers
Ca 1 tim

1,3 kg butternutpumpa
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1stor potatis
Salt
svartpeppar
Rapsolja
5 dl mjölk
5 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
Salt och vitpeppar att smaka av med

1-2 långa isterband
100 g hasselnötter

Garnera med bladpersilja och ringla över lite rapsolja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär alla grönsaker i små bitar.
3. Lägg på alla grönsakerna på bakplåtspapper på en plåt, salta och peppra och ringla över rapsoloja.
4. Rosta i ugnen i ca 35-40 min.
5. Bryn smöret och låt grönsakerna puttra i ca en minut. Mosa med potatisstöt.
6. Mixa grönsakerna med mjölk och grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och vitvinsvinäger.
7. Ta bort skinnet från isterbandet och stek det smuligt i smör.
8. Rosta nötterna i torr panna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Grovhacka.

Servera soppan med isterbandshack, nötter och ett gott rostat surdegsbröd med smör och flingsalt.

Ha en läskig mysig helg!
Pernilla