Långkok är en gammal tradition och en teknik som jag tycker om. Visst tar det sin tid, men faktum är att du får tid över till annat, samtidigt som köttet puttrar i ugnen, dofterna sprider sig i köket och middagen i stort sätt sköter sig själv.
Långkok kanske passar allra bäst på helgen, eftersom man trots allt måsta hålla lite koll och ösa sky då och då för att få bästa resultat. Annars finns ju tryckkokaren, som är riktigt trendig igen.
En ordentlig gjutjärmnsgryta och färska, fina råvaror, och du kan få till en riktig höjdare utan varken för mycket pengar eller krångel.

Fläsklägget är en riktig favorit och jag äter den ofta efter långkok på spisen tillsammans med rotmos, men häromdagen ville jag göra något annat.


Med säsongens godaste rotssaker, ett fint fläsklägg och lite kryddor, fick lägget sakta koka i sin egen sky som tillsammans med rotsakerna och kryddorna bildade en salt/söt buljong, som blev rätt julig med kryddpepparen.
Det blev det en riktigt god middag som passar utmärkt som söndagsmiddag med familjen och vännerna. Och den sötsyrliga pressgurkan….aldrig ett fläsklägg utan den!


Till lägget drack vi ett riktigt vinfynd, enligt Öhmans mat och Vin. El Rey Old Vine Garnacha (nr 2260) är ett fruktigt vin på druvan garnacha (grenach) med inslag av hallon, blåbär, viol, svartpeppar och örter. För 65 kr på systemet är det ett fynd och det fungerade finfint ihop med vår fläskgryta. Om du inte dricka vin till, så drick ett iskallt glas mjölk!
Varsågoda!

FLÄSKLÄGG I UGN RÖTTER, ÄPPLE & JORDÄRTSKOCKSPURÉ

Ca 4 pers

1,4 kg rimmat fläsklägg utan ben
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
2 st palsternackor
270 g rotselleri
2 äpplen
1 ms råsocker
0,5 msk senapsfrön
10 kryddpepparkorn
Smör
Timjan
Rapsolja
Salt

500 g jordärtsskockor
2 små potatisar
3 dl vatten
2 dl grädde
Smör
Salt
1 tsk citronsaft

1 gurka
2 dl ättika (12 procent)
2dl socker
2 dl vatten
persilja
Skånsk, stark senap

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skölj lägget.
3. Skala och skär rötter, lök och äpple i bitar.
4. Mortla råsocker senapsfrön och kryddpeppar. Skär snitt i svålen och gnid in kryddorna i köttet.
5. Lägg några smörklickar i en gjutjärnsgryta. Lägg i fläsklägg och grönsaker. Toppa med timjan, salt och lite rapsolja.
6. Stek i ugn i ca 5-6 tim. Ös då och då med skyn som blir i grytan.

JORDÄRTSSKOCKSPURÉ
1. Skala jordärtskockor och potatis och skär i mindre bitar.
2. Koka i vatten och grädde i ca tio min. Känn på rotsakerna att de  är mjuka.
3. Häll av vätskan och låt ånga av.
4. Mixa med smör och smaka av med salt och lite citronsaft.

PRESSGURKA
1 Koka upp lagen på ättika, socker och vatten och låt kallna.
2 Skölj och hyvla gurkan tunt med mandolin. Lägg i lagen och tillsätt grovhackad persilja.
3 Låt stå och dra minst en timme i kylen.

Servera med stark senap och njut!
Hejhej
Pernilla

4 svar

    1. Hej Mailn, har aldrig använt en tryckkokare själv, men jag det är nog hög tid att prova. kanske laga samma rätt samtidigt och se om det blir samma resultat:) Pernilla

  1. Använder ofta och gärna tryckkokare. Vad manar i blir kanonbra. ;) Kalvkött t ex som man sedan delar upp och bl a gör pepparrotssås av och chili con carne, delar med till barnen som har med det till jobbet. Vad man än har i blir kanonbra. ;)

  2. Tryckkokare är en toppen uppfinning som är rakamotsatsen till dagens populära slow cooker. Maten tar knapp halva tiden att laga och energin som går åt är mycket mindre. Bra för mat och miljö. Jag har ägt tryckkokare så långt jag kan minnas och det har under min uppväxt också funnits i mitt föräldrahem. När jag var barn fanns det ingen Micro men i tryckkokaren kunde man koka ett kilo potatis på 7 minuter efter uppkoket även om det inte var det man använde den till i första hand, men kalops på 1½ kilo kött på 35 minuter är kanske ett bättre exempel. Köttet mört som smör och helt fantastisk sky på det *korta* kokspadet.

Kommentarer är stängda.