Finns det något jag kan gå igång på så är det skaldjur. Och framför allt musslor. Blåmusslor är min stora favorit och igår fick jag tag på ett nät blåmusslor hos killarna på Malmö Fisk, som var bland det finaste jag ätit.

Stora, köttiga, möra…helt makalösa.


Jag funderade på vad jag skulle hitta på med den här fångsten och insåg att det låg en bit Salmalax i kylen. Salmalax är en fantastiskt fin, färsk lax, som kommer från kustområdet kring norska Bømlo. Den odlas och förädlas i Norge och är så färsk att det endast tagit fyra timmar från det att laxen simmar i havet, tills den packeteras. Min och många kockars favorit och värd sin vikt i guld.


Med några hg färska räkor och säsongens rotsaker, kom liksom receptet av sig själv. Fiskgryta! Och med en hemgjord vitlöksmajonnäs och rostad surdegsbröd…bättre start på helgen kan man knappast få.

I glaste till den här grytan ett vitt vin på min absoluta favoritdruva just nu Sauvignon Blanc.  2011 Cono Sur Vision från Chile. Ett vin jag köpt på resande fot. Med den där karaktäristiska ”kattkiss på krusbärsbuske” kan det inte bli fel.
Varsågoda!

FISK& SKALDJURSGRYTA MED VITLÖKSMAJONNÄS

4 pers

 

1 nät fina blåmusslor
600 g lax (helst Salmalax)
400 g färska räkor (går bra med frysta)
1 gul lök
1 stor morot
2 palsternackor
1 liten fänkål
0,5 purjolök
1 burk hela skalade tomater
4 dl vitt tort vin
4 dl vatten
2-3 msk fiskfond
Färsk timjan
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Persilja

1 äggula
2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR

MAJONNÄS
1. Blanda äggula, vitlöksklyfta, dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke eller matberedare.
2.Tillsätt olja först i några droppa och vispa så ägg och olja går ihop.
3Tillsätt sedan all olja i en fin stråle tills du har en majonnäs. Blir den för tjock, blanda i lite kallt vatten.

FISKGRYTA
1. Lägg musslorna i kallt vatten i diskhon och bortsa av dem ordentligt med en rotborsta. Släng alla som inte öppnar sig när du knackar dem mot diskbänken.
2. Skala räkorna och skär laxen i kuber om ca 3×3 cm
3. Skala och skär rotsaker, fänkål och lök i mindre bitar. Fräs dem i olja i en stor gryta så de blir mjuka men inte tar färg. Salta.
4. Tillsätt tomater, vin, vatten och fond och låt koka under lock i ca femton min. Smaka av med salt (om det behövs) och svartpeppar.
5. Lägg i musslorna och låt dem koka med i fem minuter. Ta grytan av värmen och lägg i lax och räkor och rör om försiktigt. Låt grytan dra i ca tio min. (Använder du Salmalax, behöver den bara stå i några minuter). Blanda i grovhackad persilja.

Servera grytan med rostat bröd och vitlöksmajonnäs.
Mums!!!!