Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

På trattkantarellspaning och en höstig soppa

Print Friendly

Hösten är härlig tycker jag. Kanske jag är en vandrande höstklyscha men höst för mig är gula löv, tjocka tröjor, raggsockor, te, rött vin, mustiga grytor och svamp.

Sedan jag blivit med stuga ute i skogen, har svampintresset kommit som ett brev på posten och jag drar gärna på mig stövlarna och ger mig ut i skogen för att plocka. Det är både avkopplande och spännande på en och samma gång, för man vet inte vad som lurar bland mossa och grankottar. Har man tur hittar man skogens guld och får möjlighet att laga något gott på kvällen.

När jag och min sambo gick en svampkurs förra året, fick vi lära oss att spana efter trattkantareller. Vår svampkonsulent, Dicte, berättade att vi bara skulle sätta oss ner och se oss omkring….så ploppade de små trattisarna upp. Och det gjorde de! Hittar man en, så kan man ge sig den på att det kryllar av dem i närheten.

Och med en korg full av svamp,är det som bäddat för en riktigt god svampsoppa.

Dryck till trattkantarellsoppa
Här passar ett torrt, smakrikt och fylligt vitt vin på chardonnaydruvan. Gärna med lite fatkaraktär. Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (6463,)

Varsågoda!

TRATTKANTARELLSOPPA MED BACONKRISP
Ca 4 pers

ca 300 g färska rensade trattkantareller (eller 25 g torkade)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
1 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl torr sherry

GARNERING
1 pkt rökt bacon
Smör
persilja

GÖR SÅ HÄR

SOPPA MED FÄRSK SVAMP
1. Rensa och riv svampen i bitar. Spara några till garnering i soppan.
2. Finhacka lök och vitlök.
3. Stek trattkantareller i en kastrull tills all vätska kokat in.
4. Tillsätt smör, lök och vitlök och stek i någon minut.
5. Pudra vetemjöl över svampen och rör om.
6. Slå på vatten, kycklingfond och grädde och låt soppan koka långsamt i ca tjugo minuter. Blir den för tjock, späd med mer vatten eller grädde.
7. Smaka av med salt, peppar, vinäger och sherry.
8. Skär bacon i små bitar och stek dem krispiga i lite smör.
9. Stek på de trattkantareller du ska ha till garnering.

SERVERA
Häll soppan i fina skålar. Garnera med trattkantareller, persilja och baconkrisp.

SOPPA MED TORKAD SVAMP
1. Lägg den torkade svampen i en skål och häll vatten över. Låt den stå och dra enlig anvisningarna på paketet.
2. Sila av spadet och använd det att spä med om soppan behöver det för att inte bli för tjock.
3. Laga soppan som ovan.

3. Laga soppan som ovan.

Hejhej
Pernilla

Foto Peter Erlandsson

Pernilla Elmquist