Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

En strömming och nordiska smaker

Print Friendly

Nordisk mat är trendigt just nu. Klassiska, nordiska smaker och ingredienser. Närodlat och gärna runt husknuten. Eller Här-odlat som jag också hört det kallas.

Jag har alltid haft en förkärlek till nordisk/svensk husmanskost och för mig är sillen/strömmingen nummer ett.

Och att pickla grönsaker har jag gjort så länge jag kan minnas. Det ärvda jag av mormor och farmor som picklade lökar och gurkor så det stod härliga till.

Och pepparroten! Den har fått en ny status i mitt kök. Denna härliga, starka, smaksättare som är den perfekta fiskkryddan och som får ögonen att tåras av glädje…riv den rå på fisken eller smaksätt gräddfil och du har en toppensås.

Och kantareller. Skogens guld, som ploppar upp både här och där på hemliga ställen i skogen och t o m på stugtomten nere vid bryggan.

Nu, när jag börjar styra min matväg mot det nordiska köket, måste jag få bjuda på en favorit som innehåller allt det där goda som finns i mitt nordiska skafferi.

Varsågoda!

STEKT STRÖMMING MED SMÖRFRÄSTA KANTARELLER, SYRAD RÖDLÖK, SENAPSKRÄM OCH RIVEN PEPPARROT

4 pers
Ca 1,5 tim

16 stora strömmingsfiléer
en nypa salt
en nypa citronpeppar
smör att steka i

ca 1 l färska kantareller (använd ca 1-2 dl torkade om det inte finns färska)
en nypa salt
smör att steka i

1 rödlök
1 dl ättika (12 procent)
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 cm riven pepparrot

2 msk skånsk senap
1 msk crème fraiche

GÖR SÅ HÄR

STRÖMMING
1. Klipp fenorna av strömmingsfiléerna och salta och peppra på köttsidan. Lägg ihop dem två och två och stek dem i rikligt med smör ca 1-2 min på varje sida.

KANTARELLER
1. Rensa kantarellerna och riv dem i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och stek dem först utan smör, så att all vätska kokar bort. Använder du torkade kantareller, följ anvisningarna på förpackningen.
2. Tillsätt sedan smör i pannan och bryn kantarellerna i några minuter tills de får fin färg.
3. Smaka av med salt.

SYRAD LÖK
1. Skär löken i tunna ringar.
2. Blanda ättika, vatten och strösocker och rör tills sockret löst sig.
3. Lägg i löken och låt den dra i ca en timme.

SENAPSKRÄM
1. Blanda senap och crème fraiche i en skål.

SERVERA
Servera två dubbla strömmingar per person. Garnera med kantareller, senapskräm och syrad lök. Riv över färsk pepparrot.

Dryck till strömming
Till strömming dricker jag en ljus lager som inte är allt för besk, Mariestads Prima Lager (nr 1389) 14,90 kr/flaska. Men allra bäst är ett stort kallt glas mjölk!

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist