För ett tag sedan såg jag en av mina favoritkockar, Heston Blumethal, koka det perfekta ägget i sin serie Matlagning enligt Heston.

Så enkelt…. Det är väl något man måste kunna som kock och matinspiratör. Ja, något man borde kunna som människa helt enkelt. Grundläggande. Hur svårt kan det vara?

Heston stoppade helt sonika ner ägget i en kastrull. Kokade upp vattnet.

Drog kastrullen åt sidan och la locket på. I sex minuter. Och ut kom…det perfekta ägget. Fast och fin vita och krämig gula. Helt perfekt. Så jag bestämmer mig för att koka det perfekta ägget jag med.

Men redan där börjar det. Ska ägget vara direkt från kylskåpet? Eller ska det vara rumstempererat? Ska det bubbla ordentligt i kastrullen eller bara små champagnebubblor?Ska man ta upp det direkt och skala? Skölja? Skära av toppen? Låta det vänta? Herregud! Hur ska det här gå? Börjar nästa bli lite skakis inför den här utmaningen.

Det första ( rumstempererat) kokade med nöd och näppe, och befann sig under lock i sex minuter. Alldeles för löst. Genomskinlig vita och ”rinnigt”. Blää!

Ägg nr två. (Rumstempererat) kokade upp så det började bubbla. Fem minuter under lock. Ok för skivat ägg på macka. Riktigt gott, men ingen perfekt rinnig gula.

Ägg nr tre…och nu börjar jag undra vad som gäller egentligen. Rumstempererat eller direkt från kylen? Men har ni tänkt på att ägget aldrig ligger i kyl i affären…. Nåväl…kylt. Koka upp så det bubblade. Under lock i sex minuter. Alldeles för hårt. Heston…hur gör du?!

Jag fick gå tillbaka till You tube klippet och kolla igen. Han pratar nittiograders vatten…AHA! Fram med termometern. Låter ägget, som är rumstempererat, koka upp till nittio grader sen direkt under lock i fem minuter. Han sa visserligen sex…men det blev så hårt det förra…Nudå?  Jag vill så himla gärna att det ska funka nu. börjar bli trött på att äta ägg….men…

För löst!  Inte fem min alltså. Och ok…nittio grader är INTE kokpunkten. Det minns jag ju i allafall från fysiken…så varför låter jag då inte vattengraderna stiga till hundra?! KOKPUNKTEN.

Jag tar en lunch och en paus och tänker ge upp. Men jag kan inte släppa det.

Sista ägget. Rycker ägget direkt ur kylen. Hundra graders vatten. På med locket. Låt ligga i sex minuter…och nu! Där är det…nästan perfekt. Man kan kanske vara bra på en massa krussiduller i köket, men att koka ett perfekt ägg är inte så lätt som man tror. Hur gör ni?

Hejhej
Pernilla

12 svar

 1. Från kylen, stormkoka därefter litelite koka 5,5 min. Funkar på vår induktionsspis iallafall.

 2. 1. Lägg kylskåpskallt ägg i kastrull med vatten så att det täcker.
  2. Koka upp
  3. Stäng av plattan och låt stå kvar på plattan i 5-6 minuter för löskokt och 8 minuter för hårdkokt

 3. Kör lite på känn bara, efter några veckor sitter det i ryggmärgen vill jag tro! Tror Heaston själv inser att det inte finns något sånt som ”det perfekta koka ägg receptet”. Givetvis påverkar äggets storlek men även äggets färskhet, sen om man ska vara riktigt petig så har ju olika kylskåp och rum olika temperaturer. För mer förutsägbara resultat kan man ju som Åke köra lägre tempraturer under längre tid. Själv tycker jag det är roligt att människor utvecklar sina egna äggkoknings-metoder. Man får ju inte heller glömma att det perfekta ägget varierar från person till person!

 4. Jag kokar upp vattnet, drar ner värmen till lite mer än hälften, lägger i ett kylskåpskallt ägg försiktigt med sked så att det inte spricker, ”kokar” i 7 till 7.5 min beroende på om jag ska äta det direkt eller ta med i matlådan.
  Everyday, the same procedure! :)

  Kram från kusinen :)

 5. Hej. det perfekta ägget skall ”kokas” i 64° i 50 minuter. vitan o gulan perfekt! Viktigt att det inte temperaturen är högre än anginvet ovan. lycka till. (funkar faktiskt).

  1. Hej Kurtan! Ja, det funkar ju om man har en kökskokmaskin där du kan ställa in 64 grader…har försökt med kastrull, vatten och termometer…gick inte så bra. Äggkokning är svårt:) Pernilla

 6. äggkokaren har jag ägt några och den senaste från biltema funkar rätt bra bara man får känslan för vilka ägg som är stor och vilka som är små samt för perfekta måste man ha ofta göra en egen gradering på måttkoppen som medföljer eftersom medium kan bli fel med fabriksgraderingen men det tar några kokningar innan det blir perfekt. Sen beror tiden på avkylning kallvatten också på hur länge. glömmer man äggen där i avkylningsvattnet så blir de hårdare. jagar själv den perfekta äggkokaren.
  Men absolut godaste om tid finns är att steka äggen med några skivor rökt skinka som man kan lägga på ägget precis innan det stelnar o äter sen på tallrik eller på en stekt brödskiva som ligger i en skvätt olivolja i stekpannan en kort stund.
  Ett kokt ägg avnjuts godast med A Vogels Örtsalt Trocomare.

  1. Hej DJ BoKolioo! Låter som du, precis som jag är på väg att hitta det perfekta ägget. Så många parametrar som spelar roll. men nu för tiden brukar jag koka upp ägget (som jag tar från kylen), ta av kastrullen från plattan, lägga på locket och låt stå i sex min. Sen spola av och äta direkt. Då BRUKAR det bli stelnad vita och krämig gula. Din skink-äggmacka lät också god! Fortsätt sökandet! Pernilla

Kommentarer är stängda.