Svampsäsongen är här och det är hög tid att ta på sig stövlarna, grabba korgen och ge sig ut i skogen för att plocka svamp.

Jag är en riktig asfaltsblomma och har inte varit ute så mycket i skog och mark förr men eftersom vår stuga ligger i skogen, så har det blivit många, långa skogspromenader med korg och svampkniv, spanandes efter svamp sedan vi flyttade hit.

Här i krokarna är det mest gula kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp och karljohan, men det finns säkert andra sorter också…men dessa är säkra svampar och de som jag lärt mig identifiera hittills.

Det finns runt 10 000 svamparter i vårt land, och av dem är drygt 100 bra matsvampar. Med matsvamp menar man ätliga svampar som smakar gott och inte innehåller några skadliga ämnen. På SVAMPGUIDEN kan du hitta all tänkbar info om svamp.

Men när man väl hittat sin svamp och fyllt korgen till bredden, hur ska man då tillaga den på bästa sätt då?
En färsk kantarell innehåller mycket vatten och behöver en sk inkokning. Dela svampen i bitar och lägger i en torr kastrull, låter vätskan koka in eller ånga av och steker den sen i smör.
Du kan också förvälla svampen. Det gör du genom avkokning -man kokar svampen i rikligt med vatten och sedan häller bort vattnet eller inkokning (se ovan).
Svampkryddor

Jag gillar svamp stekt i smör kort och gott med lite flingsalt. Helst kantareller, men de flesta kryddor går bra med svamp, utom svartpeppar, som tar smaken av svampen.

Svamp passar toppen i soppa, på pizza, i pasta, i sås och som stuvning. Att toppa en god fisk som gös eller torsk med smöstekta kantareller är ren matlycka. Och vilt med svamp är en klassisk kombo.

I Allers nr 33 (9 aug 2012) kan du hitta recept på några av mina bästa svamprecept och vad jag dricker till. Där finns också fler svamptips.

Om du ger dig ut i skogen, plocka bara svamp som du är helt säker på. Använd en uppdaterad svampbok och går gärna en svampkurs. Förra hösten gick jag en kurs hos svampkonsulent Dicte Helmersson, och det gjorde stor skillnad, när jag och min sambo gav oss ut själva i skogen nästa gång.


Lycka till!
Pernilla

Foto: Peter Erlandsson och Pernilla Elmquist

Ett svar

  1. Gula kantareller är favoriten, så attans gott! Har inget bra svampställe tyvärr, får leta vidare i år, utan barnen med då. Annars tappar de tålamodet innan vi ens kommit ur bilen.

    Kram Malin

Kommentarer är stängda.