Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Inte (ome)lätt att vara lat

Print Friendly

”Mat för lata sommardagar” står det på varenda mattidning så här i sommartid. Enkelt och lätt ska det vara så man kan lata sig så mycket som möjligt mellan frukost, lunch och middag under semestern.

Helst ska man kanske inte laga ”tre mål mat om dan” alls utan bara lata sig och äta färre mål…eller lättar middagar eller be nån annan laga maten, eller beställa pizza…

Hmm…Jag tillbringar nog lika mycket tid i köket på mina ”lata semesterdagar” som när jag jobbar, och tenderar att ta på mig ännu mer experimentella och tidsödande rätter. Vem kan motstå färska bläckfiskar? Och att surdegsfritera dem! Eller testa rätter inför Åretskockutmaningen…och tomaträtterna som jag vill laga av alla färska tomater. Lata mig, det hinner jag inte.

Jag får helt enkelt tvingat mig själv att lata mig mer ibland och inte krångla till det, nu när det är två veckor kvar på semestern. Därför bjuder jag på den här lätta lunchen för i alla fall en lat sommardag….

Varsågoda!

ÖRTOMELETT SALMALAX PEPPARROTSKRÄM & TRÄDGÅRDSSALLAD
2 pers

4 ägg
2 msk vatten
1 dl finhackade örter (persilja, gräslök, dill, basilika)
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk smör
180 g salmalax (eller kallrökt lax)
4 msk turkisk yoghurt
Ca en msk riven pepparrot
Flingsalt
Blandad grönsallad
1 gul lök
1 avocado
ärtskott
1 msk olivolja
0,5 msk vitvinsvinäger
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1 Vispa upp ägg med vatten med en gaffel.
2 Finhacka örterna och blanda i ägget.

3 Värm upp en panna på svag till medelvärme och smält smöret (0,5 msk per omelett). Grädda två tunna omeletter långsamt tills den har stannat helt. Lägg på en tallrik.
4 Blanda turkisk yoghurt med pepparrot och salt. Bred på omeletten.

5 Skär salmalaxen i tunna skivor och lägg på omeletten. Rulla ihop den.
6 Blanda en sallad av grönsallad, skivad gul lök, avocado i bitar.
7 Blanda olja, vinäger salt och peppar och blanda runt i salladen.
Drick ett glas isvatten med en skiva lime till!

Pernilla Elmquist

Comments

Sara W
Reply

Vilka läckra omeletter! Det är riktigt god och enkel sommarmat och ett bra sätt att bli av med lite rester också.

Men bästa tipset idag var helt klart surdegsfriterade bläckfisk. Måste bara prova att surdegsfritera något!
Tackar för tipset!

Hälsningar

Sara

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Sara! Ja, omeltt är lätt:) Och prova surdegsfrittera fisk eller skaldjur. En höjdare! Hälsar pernilla

Marja - Baka Sockerfritt
Reply

Mums så gott! Surdegsfriterade bläckfiskringar lät ju otroligt roligt och det vill jag testa!

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Marja! Prova det! En höjdare tycker jag. Testa också med annan fisk och skaldjur/ Pernilla

Malin´s Diner
Reply

Jag röstar för att någon annan lagar min mat. När sa du att jag skulle komma? ;o)

Kram Malin

Mikaela
Reply

Hej Pernilla!
Jag har sökt till Sveriges mästerkock i år och är nu lite nervös över hur det hela går till. Får man öva på recepten innan sändning? Jag tänker ifall man inte har lagat en rätt tidigare. Tack för en bra blogg!

/Mikaela

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Mikaela! Vad kul att du har sökt till Mästerkocken. Håller tummarna:) Nej, man får inte öva på någonting. Allting är precis som i programmet. Vi får uppgiften utan att veta något innan och sedan en tid att tillaga maten på. Du måste komma på vad du ska laga på några sekunder….tufft men kul! Lycka till! Pernilla

Omelett sm
Reply

Hejsan Pernilla!

Vilken höjdar omelett, Skicka in det till kommande omelett-sm under Passion för mat den kommer att göra succé!!

Pernilla Elmquist
Reply

Ingen dum ide´! När går den av stapeln? Hälsar P