I februari i år satte vi våra första tomatfrön. Omsorgsfullt planterade min sambo dem och de fick sedan stå i fönstret för att gro till sig.

Lite långa och skrangliga blev de i början, för att de växte så snabbt.

Fönstret i stan är en guldgruva för att gro frön och vi insåg försent att de skulle planteras om mycket djupare än vi gjorde. I alla fall hävdade jag det och sedan dess har vi dividerat om ”huruvida de skola planetras”….Hör gärna av er om ni kan allt om tomatodling.

I april flyttade vi ut plantorna till stugan, där de fått växa till sig i orangeriet. Och hej vad de växt! Det har blivit en tomatdjungel därinne och små gröna tomater har titta fram överallt.

I går skördade vi den första tomaten. Det kändes fantastiskt att plocka en solmogen tomat direkt från busken och äta den rätt upp och ner. Vi provade en ”köpetomat” samtidigt för att verkligen kolla om det var någon skillnad i smak, och det var det!

Vår tomat var mycket sötare än affärtomaten, men lite hårdare i skalet. Kanske den skulle fått hänga på sin kvist en liten stund till, men man blir ju så otålig, när de väl börja rodna.

Jag längtar till alla tomaträtter jag ska göra på tomaterna och här kommer en liten Gazpacholiknande soppa som blev lite av ”man-tager-vad-man-haver”. God förrätt till grillat eller som lunchsoppa. ´
Varsågoda!

HETA GRÖNSAKSSHOTS MED KRUTONG OCH GURKA
Ca 8 pers

3 skivor rostbröd
5 stora tomater
0,5 gurka
5 rädisor
1 rödlök
2 dl vatten
0,5 dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
1-2 msk chilipeppar
1-2 msk cayennpeppar
1-2 msk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
Salt

2 skivor bröd
olivolja
Flingsalt

1/4 gurka

GÖR SÅ HÄR
1. Hacka all grönsaker och lägg dem i en matberedare eller i en kastrull.
2. Tillsätt vatten, olja och vinäger. Mixa.
3. Smaka av med chilipeppar, cayennpeppar, paprikapulver, pressade vitlöksklyftor, salt.
4. Skär brödet i små tärningar och stek dem gyllenbruna i smör.
5. Skala gurkan och ta bort fröna. Skär i små tärningar.

Hej hej
Pernilla

4 svar

    1. Ja, det är stor skillnad. Framförallt på sötman. Går inte att jämföras med affärstomaterna. Pernilla

  1. Visst är det underbart med egenodlade tomater. Inte för att jag får så många men de få jag får glädjer mig oerhört mycket. Soppan låter lite som tomatcho jag gjorde för ett tag sedan.

    1. Tomatcho var ett kul namn på soppan:) Ja, nu mognar de efter hand och sitter just nu och funderar på vad jag ska laga. Tips? Pernilla

Kommentarer är stängda.