Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Mot nya utmaningar – Årets kock 2013!

Print Friendly, PDF & Email

Härom veckan satte jag morgonkaffet i halsen när jag fick ett mail från Årets Kock. De uppmanade mig att söka till Årets Kock 2013 efter att jag blivit rekommenderad av folk i branschen under en kampanj på mässan Gastro Nord!

Jag trodde det var ett skämt, ett massmail, ett spam, en reklamgrej…ja, jag trodde först inte på det. Men det var adresserat till mig och det började ”Hej Pernilla Elmquist!”
Och det här kan jag bara inte avstå ifrån. Tävlingsmänniska som jag är. Men jag blir ödmjukt nästan generad av att ens vara påtänkt i de här sammanhangen. Årets Kock 2013….men okej då! De söker kvinnor i branschen och den är ju väldigt mansdominerad….så varför inte!
Jag ska utmana mig själv igen och se hur långt jag kommer så det är hög tid att börja öva och prova sig fram.  Vet bara att rätten kommer vara fisk med något sött, något picklat och något knastrigt.

Kanske åt det här hållet….
Varsågoda!

HÄLLEFLUNDRA MOROTSKRÄM PICKALD LÖK & BRYNT HASSELNÖTSMÖR
4 pers

640 g hälleflundra
En nypa flingsalt
Olivolja och smör att steka i
Svartpeppar
Citron

1 knippe morötter
100 g smör
Citron
Salt

8 små rödlökar
0,5 dl ättika (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
5 rosépepparkorn

16 färskpotatisar
En knippe dill
Salt
Smör

1 dl hasselnötter
100 g smör

Ätbara blommor att garnera med

GÖR SÅ HÄR

HÄLLEFLUNDRA

1. Salta fisken och låt den lättrimma i ca 30 min. Torka av.
2. Sätt ugnen på 120 grader.
3. hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt och lägg i en klick smör. Stek den hastigt på båda sidor. Lägg över i ugnsfast form, stick in en digital termometer och ugnsbaka fisken klar tills den har en kärntemperatur på ca 48 grader.

MORÖTTER

1 Skala och skär morötterna i mindre bitar.
2 Smält smöret i en kastrull. Lägg i morötterna och låt dem koka i smöret tills de är mjuka. Ca 15-20 min.
3 Sila av smöret men behåll det.
4 Mixa morötter med en tsk smör och lite citronjuice. Smaka av med salt.

PICKLAD RÖDLÖK

1. Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret löst sig.
2. Skala och skär löken i halvor. Koka upp dem snabbt i en halv minut och häll sedan av vattnet. Spola dem snabbt i kallt vatten och lägg i lagen.
3. Tillsätt rosépepparkornen och ställ kallt. Gärna över natten.

BRYNT HASSELNÖTSSMÖR

1. Rosta hasselnötterna i en torr het panna i några minuter.
2. Lägg nötterna i en handduk och gnid av skalen. Grovhacka dem.
3. Bryn smör i en kastrull och tillsätt nötterna.

POTATIS
1 Koka potatisen i saltat vatten med dill tills de är mjuka.

Till den här rätten drack vi ett smörigt chardonnay, 2010 Vega Sindoa från Spanien. Gott om tropisk frukt, gula äpplen och honung och riktigt bra ihop med den här fina fisken.

SERVERA
Lägg potatis i botten. Lägg fisken ovanpå potatisen. Garnera med picklad rödlök, morortskräm och skeda över brynt hasselnötssmör. Garnera med ätbara blommor.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Ann
Reply

Hej Pernilla,

Glädjs å dina vägar. Vad kul. Lycka till :)

Pernilla Elmquist
Reply

Tack tack! Vi får se hur långt jag kan ta mig:)

Corinna
Reply

Vad roligt. Skall bli inspirerande att se och kommer att hålla tummarna till det gör ont. Lycka till. Har gjort både tomatsalladen och gräddpotatisen och det har uppskattats härhemma.

Corinna
Reply

Kommer att hålla tummarna. Har gjort den goda tomatsalladen samt potatisen med grädde. Båda uppskattades mycket härhemma. Har förberett högreven, (kokat den) men fryst in p.g.a. av det bara är jag och sonen hemma just nu, samt att det inte varit grillväder. Skall bli mycket spännande att göra den med vinbärsgele-glaze vid senare tillfälle. Ha det bra på semestern.

Pernilla Elmquist
Reply

Vad kul! Lycka till och hör gärna av dig hur den blev:) Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.