Vi har ett kantarellställe på skogstomten! Förra året, fullkomligt svämmade den lilla gläntan under bokträden över av små gula hattar och min sambo, ”kantarellhunden”, skördade varje dag både på tomten och i skogarna runt stugan.

I år har skogens guld redan börjat sticka upp. Det är tidigt, men med den här höst-sommaren är det kanske inte så konstigt.

Vi har också en god vän som har hälleflundra-kontakter. På midsommar kom han förbi med en hel påse fantastiskt fina bitar, som jag plockade fram häromdagen. Hälleflundra är en kanongod fisk och en av mina favoriter. Den är dyr, men den är värd vartenda öre om man älskar den ordentligt genom hela matlagningen och inte överkokar/steker/bakar den. 50 grader innertemp är perfekt för att få den så där lite gneomskinlig längst inne i kärnan och att den skivar sig så fort du sticker gaffeln i den.

Tillsammans med nyskördad potatis och gröna örter från köksträdgården, gick min fantasi igång och jag komponerade jag ihop en bit sommar på tallriken för att glömma bort det trista vädret.

Varsågoda!

HÄLLEFLUNDRA MED ÖRTTÄCKE SOMMARKANTARELLER & FÄRSKPOTATISSTOMP

2 pers

Ca 320 g hälleflundra
1 msk smör
Persilja, dill, gräslök
1 msk ströbröd

6 körsbärstomater

2 dl sommarkantareller
Smaör
Flingsalt

6 medelstora färskpotatisar
Smör
Gräslök

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Skär två portionsbitar av hälleflundra och snabbrimma med lite flingsalt i ca trettio minuter. Skölj av och torka torrt. Salta lite igen.
3.Blanda smör, ströbröd och örter och bred på fisken.
4. Halvera tomaterna.
5. Lägg fisk och tomater i en ugnsfast form. Klicka på lite smör på tomaterna och baka alltihopa tills du har en innertemperatur på 45 grader i fisken. Ta ut fisken ur ugnen och sätt på grill på 250 grader. Grilla fisken tills du har en innertemperatur på 50 grader.
6. Lyft ur fisken och lägg under folie och baka vidare tomaterna om det behövs i några minuter.

POTATIS

1. Koka potatisen i saltat vatten med dill.
2. Grovmosa potatisen och blanda i en stor klick smör.
3. Finhacka gräslök och blanda i potatisstompet.

KANTARELLER

1. Rensa svampen och riv den i mindre bitar.
2. Stek dem i torr panna tills vätskan kokat in. Tillsätt en klick smör och vänd runt. Strö över lite flingsalt.

Servera örtfisken med stekta kantareller och potatisstomp. Skeda över lite varmt smör från formen du bakat fisk och tomater i.

Glad sommar! (och strunta i att det regnar. Laga mat istället!)
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.