Det finns ett märkligt matfenomen som brukar dyka upp i mitt kylskåp efter en storhelg som midsommar. Jag har ju alltid handlat på sig en hel massa råvaror, som jag lagat en hel massa mat av och ju mer jag lagar….desto mer blir det i kylskåpet! I alla fall i mitt kylskåp.

Det blir rester, som man sen lagar något nytt av, som sedan blir rester, som man sedan lagar något nytt av…osv. Det tar nästa aldrig slut. Och bra är väl det. Man ska återvinna svinnet och inte kasta mat och jag tycker det är kul att öpnna mitt kylskåp och se vad som göms och skapa något nytt a la minute.

Så med utmaningen är att skapa något gott – enligt Cajsa Vargs ”man tager vad man haver” filosofi så plockade jag fram en massa gott ur kylen.
Lax, räkor, potatis, ägg, hemgjort smör….

Varsågoda!

LAXPUDDING BRYNT SMÖR OCH GRÖN SALLAD MED KRUTONGER
4 pers

Ca 600 g kallrökt lax
Ca 200 g skalade räkor (spara 2/3 att garnera med efter att du gräddat puddingen)
Ca 400 g kokt färskpotatis
1 gul lök
2 ägg
1 dl vispgrädde
4 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
Smör
Dill
citron

Ca 200 g smör att bryna

Gröna blad (spenat, sallad)
0,5 Gurka
2 salladslökar
1 mogen avocado

Vinägrette
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt
peppar

4 skivor surdegsbröd
smör
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smörj en ugnsfast form .
2. Skiva löken, potatisen, skär laxen i bitar och skala räkorna.
3. Varva potatis, lök, lax, och lite av räkor i formen med dill och smörklickar. Spara retsen till att garnera med efter du har gräddat laxpuddingen.
4. Vispa ihop ägg, vispgrädde, mjölk, salt och svartpeppar och häll äggstanningen över lax/potatispuddingen. Spritsa över lite citron. Ställ kallt i ca två timmar
5. Sätt ugnen på 200 grader. Klicka på smör och grädda puddingen i 20 min.

6. Smält smör försiktigt i en kastrull tills det blivit brynt och doftar nötaktigt.
7. Blanda grönsakerna till salladen, blanda vinägretten och häll över.
8. Skär bort kanterna från brödet och skär dem i små kuber. Stek dem i rikligt med smör och strö över flingsalt. Strössla dem över salladen.
9. Servera en bit laxpudding med en sked brynt smör och en sallad.

hejhej
Pernilla

2 svar

  1. Ja, man ska ju absolut ta tillvara på det som blir över men hos oss blir det nästan aldrig något över ;-)

    1. Eller hur! Jag tycker det är både roligt och nyttigt att skapa nytt av det som finns, så gärna tips på det:) hälsar pernilla

Kommentarer är stängda.