Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Grilla långkokt högrev i midsommar

Print Friendly

Fläskkarré i all ära men nu blåser trendvindarna åt långkok på grillen. Det är faktiskt ett toppensätt att grilla en relativt billig köttbit, som blir så fantastiskt god och smakarik utan för mycket arbete.

I helgen så provade jag på en bit högrev. Som jag twittrade om på fredagsmorgonen, ”man måste vara matnörd när man går upp i ottan och kokar högrev…och dessutom fotograferar den”. Men sånt är livet som passionerad matlagare, och även om det tar lite tid, så sköter det mesta sig själv.

Sedan hittade jag ett gott tomatrecept …

…och ett gott potatisrecept som Tommy Myllymäki gjort för senaste Allt Om Mat, som jag tog som inspiration till högreven och detta blev en ny favorit på grillen!

Varsågoda!

GRILLAD HÖGREV SYRLIG TOMATSALLAD OCH GRÄDDBAKAD FÄRSKPOTATIS
4 pers

1 kg marmorerad högrev
1 hel vitlök
5 vitpepparkorn
1 lagerblad

RUB

1 msk gula senapsfrön
1 msk chiliflakes
Flingsalt

GLAZE
1 dl kinesisk soya
2 msk agave sirap
1 msk ättika
1 riven vitlöksklyfta

TOMATSALLAD

blandade Vikentomater
flingsalt
svartpeppar

4 msk olivolja
2 msk ättika
2 msk sirap
2 msk tomatpuré
2 msk dillfrö
En stor knippe dill
Gräslök

GRÄDDBAKADE FÄRSKPOTATIS

1 kg färskpotatis
1 solovitlök
2,5 dl matlagningsgrädde
gräslök
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR

1 Lägg högrev en hel vitlök i två delar (skalet kvar) och kryddor i en gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet och koka långsamt i tre timmar. Ta upp köttet. Lägg det i folie och lägg det i kyl under press i minst sex timmar.

2 Mortla kryddorna till rubben och ”rubba” in dem i köttet. Låt det ligga i rumstemperatur med rubben i en timme.
3 Blanda glazen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
4 Tänd grillen, grilla köttet runt om och pensla glaze under tiden, tills du har en fin, knaprig yta.

POTATIS
1 Sätt ugnen på 250 grader.
2 Skrubba potatisen och halvera dem.
3 Salta, peppra riv över vitlök och häll över grädde. Baka i ugnen i ca tjugo min.

TOMATSALLAD
1Skär tomaterna i bitar. Salta och peppra.
2 Blanda alla ingredienser till dressingen och blanda ner tomaterna.

Varför inte testa på midsommar!

Hejhej

Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Gunnar
Reply

Testade potatisen till en helgrillad entrecote. Magiskt gott! Tack för tips och recept!

Pernilla Elmquist
Reply

Tack! Visst är den toppen! Man brukar inte vilja göra något annat än koka färskpotatisen, men det här blev ju hur gott som helst! Kul med fler – vad gör du ab färskpotatisen förutom kokar? hejhej
P

Malin´s Diner
Reply

Åh, precis vad jag letade efter! Nu är ju vädret kanske lite för bra för att stanna hemma och koka högrev. Stranden lockar lite mer faktiskt. Men kanske ändå…

Kram Malin

Pernilla Elmquist
Reply

Du kan ju alltid koka försiktigt under tiden du är på stranden…om du har stranden väldigt nära :) Pernilla

Malin´s Diner
Reply

Nu står det på spisen, inför morgondagen, och gräddbakad potatis i ugnen. Blir kanske tomatsalladen i morgon också.

Kul att ha hittat din sida! Kommer jag fortsätta kolla in.

Kram Malin

Ps, Stranden är faktiskt väldigt nära ;o)

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Malin! Spännande! Vill gärna höra hur det gick och hur det smakade:)
kram tillbaka
Pernilla

Malin´s Diner

Hej igen,

Mmmm, så gott allting var! Köttet, så mört så det föll isär. Tomaterna, jag som inte ens gillar tomater, smakade också superbra. Ja, potatisen också. Allt var kanongott!

Har bloggat om det, så gå gärna in på min blogg. Har länkat till dig. Lämna gärna ett avtryck. ;o)

Kram Malin

Ps: Jag återkommer, har bara hunnit med att läsa en bråkdel av dina inlägg

Ronny Lindkvist
Reply

Hej Pernilla! Har precis upptäckt nöjet med matlagning så jag lite om receptet. Varför lägger man köttet i press och hur brukar du göra. Är det plast eller alufolie? Som sagt… Lite nybörjare / Ronny

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Ronny! Man lägger högreven i press för att den inte ska falla sönder på grillen. Ligger den i press, hårt sluten i plastfolie och aluminiumfolie, så blir den hanterbar på grillen. Och det räcker med att vända den runt några gånger, pensla glaze och få en riktigt fin grillyta. se till att du har ordentlig fjutt på glöden! Lycka till!/Pernilla

Ronny Lindkvist
Reply

Hej Pernilla! Vi testade i helgen som var och det blev verkligen gott. Till glazen tog vi dock det vi hade hemma och bytte lite. Sirap mot honung mm. Men som sagt… Riktigt trevligt…

Pernilla Elmquist
Reply

Härligt! och bra att ni experimenterar själva. Ett recept är som sagt bara en guidline:) Hej hej Pernilla

Jonas
Reply

Testade ovan recept till årets midsommar, överlägset mest populära maträtt på hela festen. Supergott och enkelt…..men tar lite tid

Pernilla Elmquist
Reply

Härligt! Visst tar det lite tid, men det är det ju värt:) Är en av mina stora favoriter! Pernilla

Tommy Säfström
Reply

kan inte annat än instämma – helt fantastiskt gott blev köttet det när vi tillagade det i somras. I morgon vänta repris men denna gång med picknickbog istället.

Petter
Reply

Hej! Här kommer en fråga sent omsider; grillar du stycket helt eller i skivor?

Mvh Petter

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Petter! Jag grillar stycket helt! Hälsar pernilla

maria
Reply

hej, tänker testa rätten idag. undrar om du kokar potatisarna ngr minuter först innan ugnen? hälsningar maria

Per
Reply

Håller på och kokar högreven nu. Ser fram emot att grilla imorgon. Har färskpotatis i landet så de blir spännande att testa något nytt. Dock kommer jag servera med en gurksallad som består av just slickad gurka granatäpple chili o lime

Pernilla Elmquist
Reply

Hej! Lite sent svar….men hoppas det gick vägen. Låter kanongott med din gurksallad! Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.