Grattis Malin Pettersson från Borås! Din kladdkaka fick mig att lyckas för första gången!

Jag och choklad har aldrig riktigt varit kompisar och jag ville så gärna bli bästis med kladdkakan, som ska vara så enkel att ”svänga ihop”. Därför sökte jag efter ett enkelt recept och har under ett par veckor bekantat mig med diverse recept på kladdkaka.

Malins kladdkakerecept var enkelt, snabbt och resultatet toppen. Men när jag skulle provbaka den här kakan, gjorde jag ett generalfel redan från början, vilket säger ganska mycket om mina kunskaper i bakningens värld. Jag smörade formens botten på fel sida. Ja…vad säger man. Man lär sig nåt nytt varje dag…

När jag äntligen smörat den på rätt sida, och bröat med ströbröd, blandade jag till den enkla kaksmeten utan problem.

Det jag också föll för här var att den bara skulle gräddas i 12 minuter, ”varken mer eller mindre” enlig Malins uppmaningar, och jag gjorde som hon sa, även om jag hade svårt att ta ut den mtycket lösa kakan ur ugnen.

Men sedan kom tricket – ställ den svalt under en duk till dagen efter.

Jag gjorde som Malin sa, och dagen efter smakade jag och syrran av kakan och var helt lyriska. Det var en kladdkaka som var nästan ”moussig”. Kanter och botten var precis gräddade. Bara några mm in i kakan och resten var en ljuvlig, krämig konsistens på chokladen.

Jag hade kakan i kyl i ca tre dagar och den åts av den hårdaste av kladdkakekritikerna – min äldste son. Han var också lyrisk och då visste jag att jag hade en vinnare!

Jag vill tacka alla er andra som kom med härliga recept och goda smaksättningar med både apelsin och lakrits och jag kommer inspireras av era recept för att pimpa den här grundkakan.

Och ett stort grattis till dig, Malin, som får boken Desserter med stil, av Daniel Roos!

MALINS KRÄMIGA KLADDKAKA

Ca 12 bitar

Ugn 200 grader (ej varmluft)
Smörj och ströbrödsbrö’a en springform (knappt 30 cm i dia)

200 gram riktigt smör
200 gram mörk blockchoklad
smält och låt svalna

4 ägg
2 dl socker
vispas pösigt

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
blandas ner i äggvispet

Blanda ner den smälta smörchoklad i smeten och häll över till springformen.

Grädda i 12 minuter, varken mer eller mindre. Ser inte klar ut, men det ska den inte göra…
Låt stå svalt med duk över natten.

Serveras med vispad grädde.
(vi åt den med crème fraish och jordgubbar)

Hejhej
Pernilla