I lördags firade Thomas Andersson 50 årskalas. Jag blev bokad för att göra en trerätters för släkt och vänner och tog med mig mästerkockskolegan Andreas in i köket.

Vi startade tidigt för att ha gott om tid på oss. Gillar ”gott om tid” tanken…men konstig nog blir det till slut ont om tid i alla fall. Eller rättare sagt lite stressigt.

Ska man servera 47 personer, varav 8 barn) förrätt, huvudrätt ( a la minute) och efterrätt så kräver det sin tajming. Allt flöt på jättebra och Andreas och jag kompletterade varandra fint som vanligt.

Han stekte supergoda hamburagre till lunch och jag hjälpte honom öppna locket på Mungo Chutneyn…okej, sen hjälpte han mig att fixa chokladen till mousselinen, som skar sig i förstas försöket, men som blev krämig och fin i andra.

Som sagt vi kompletterar varandra och den här gången fick Andreas visa sig på styva linan och småpilla garnering på rätterna i rena Noma-stilen. Är ju inspirerad sedan mitt Noma-besök.

Födelsedagsbarnet fixade mycket av dagen själv med hjälp av släkt och vänner och vi fick även hjälp på kvällen med servering.

Som vanligt hade jag till en börja beräknat lite mycket mat, men det visade sig att det gick åt i alla fall. Det blev en lyckad kväll och efter tolv timmar i köket (vi satt ner högst i tio minuter) var fötterna så där matlagningströtta, som jag brukar säga. Det är en härlig känsla!

Här kommer recept på den lilla förrätten. Passar utmärkt på buffé nu i sommartid.

Varsågoda!

FIKON MED SERANOSKINKA GETOST OCH HONUNG

4 pers

4 färska, mogna fikon
4 skivor seranoskinka
ca 40 g getost
ca 0,5 dl créme fraiche
honung
granatäpplekärnor
svartpeppar
vattenkrasse

GÖR SÅ HÄR

1 Skär fikonen i fyra delar och lägg en skiva skinka mellan delarna.
2 Mixa samman getost och crème fraiche till en kräm och spritsa några toppar på tallriken.
3 Ringla över honung. Strö över lite svartpeppar och garnera med vattenkrasse.

Hejhej
Pernilla