Jag läser många mattidningar och på senare tid har jag sett många smaksatta majonnäser. Det är ramslöksmajonnäs, dillmajonnäs, purjomajo osv. Smart sätt att få en god smak på majonnäsen är att mixa en smaktillsats i oljan. Och för mig, som älskar majonnäs, är det en ögonöppnare.

Så när jag var ute och sprang runt sjön vid min stuga förra helgen, sprang jag rätt in i ett hav av nyutsprungen harsyra. Ni vet de där små treklöverväxterna som man tuggade på när man var liten. Som smakade syrlig citron och som är så där vacker vårgröna, som bara harsyra kan vara.

Då fick jag idén att göra harsyramajonnäs till min fläsksida, och gick hem och experimenterade.
Det blev en god majonnäs, som dock krävde lite mer syra i form av vinäger för att få till stinget. Den behövde också balanseras med en nypa socker och jag upptäckte att den fungerade fantastiskt bra till stora vita konserverade bönor.
Ett riktigt gott, naturligt och ”skogigt tillbehör som passar både kött, fisk och fågel. En riktig…
Varsågoda!

Här hittar du recept på GRILLAD FLÄSKSIDA MED SKOGSMAJONNÄS

SKOGSMAJONNÄS
Ca 4 dl

3 dl harsyra
2.5 dl matolja
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1-2 msk vitvinsvinäger
salt
vitpeppar
en nypa socker

MAJONNÄS

1. Knipsa av bladen från stjälkarna och mixa harsyran med oljan.
2. Vispa äggulor, dijonsenap och vitvinsvinäger med lite av oljan tills ägget binder oljan. Häll sedan resten av oljan under vispning i en fin stråle till du har en fin majonnäs. Tisslätt lite socker och vispa färdigt. Smaka av med salt och vitpeppar. Blir den för tjock, spä den med lite vatten.