Å så gör han det igen! Mathias Dahlgren går och vinner Kockarnas Kock 2012….för åttonde gången.  Det är för tjugonde året i rad som tidningen Restaurangvärlden utser ”Kockarnas Kock” och ett 40-tal av av Sveriges bästa kockar som röstar fram vinnaren. Därför är det lite extra speciellt för kocken som vinner. Lite av Kockarnas Oscarsgala.

– Kockarnas Kock är ett speciellt och ärofyllt pris på många sätt. För mig personligen värmer det lite extra när titeln röstas fram av mina framstående och kunniga kollegor, säger Mathias Dahlgren till Mat&Vänner.

Jag själv tycker att han är en fantastiskt inspirerande kock och hans bok Det naturliga köket är en bibel. Bara att läsa om hans första minne, av hur han följde med till bakstugan och fick smaka ett bröd där smöret rann mellan fingrarna, får mig att vilja baka bröd i vedugnen i köket.

Jag mötte honom på Matrundan på Österlen förra året och fick en kort pratstund och höra på hans inspirerande föredrag om vår svenska mat. Här kan du läsa mer om den rundan och det mötet.

Men tyvärr är det som det brukar vara…en kvinna på topplistan – Karin Fransson, Hotell Borgholm på Öland. Jag fortsätter förvånas över så få kvinnliga kokcar i toppskiktet och undrar var de gömmer sig någonstans…hoppas det ändras.

Fram tills dess ett stort GRATTIS till Mathias Dahlgren!

Kockarnas kock

1 (2) Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm
2 (4) Björn Franzén, Frantzén/Lindeberg, Stockholm
3 (5) Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen
4 (8) Johan Jureskog, AG, Rolfs kök, Stockholm
5 (10) Paul Svensson, Frilans, Stockholm
6 (1) Magnus Ek, Oaxen Skafferi, Stockholm
7 (NY) Leif Mannerström, Kometen, Göteborg
8 (NY) Jakob Holmström, Gastrologik, Stockholm
9 (NY) Henrik Norström, Lux, B.A.R, Stockholm
10 (NY) Gustav Otterberg, Ekstedt, Stockholm
11 (15) Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Sthlm
12 (6) Sayan Isaksson, Esperanto, Råkultur, Stockholm
13 (7) Fredrik Andersson, Mistral, Enskede
14 (9) Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm
15 (12) Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
16 (14) Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Älvsjö
17 (3) Tommy Myllymäki, Julita Värdshus, Stortorget mfl
18 (NY) Adam Dahlberg, Adam & Albin Matstudio, Sthlm
19 (NY) Daniel Berlin, Daniel Berlin, Tranås
20 (NY) Jonas Dahlbom, Dahlbom på torget, Åre
21 (NY) Krister Dahl, Gothia Towers, Göteborg
22 (NY) Niklas Ekstedt, Ekstedt, Göteborg
23 (NY) Hans Borén, 28+, Göteborg
24 (NY) Jonas Lundgren, Jonas, Stockholm
25 (11) Stefano Catenacci, Operakällaren, Nobis, Sthlm
26 (NY) Mikael Einarsson, Djuret, Stockholm
27 (18) Andreas Dahlberg, Bastard, Malmö
28 (NY) Anders Vendel, Vendel restauranger Öresund/Österlen
29 (13) Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm
30 (20) Stefan Karlsson, Fond, Göteborg
31 (NY) Erik Lallerstedt, Gondolen, Stockholm
32 (NY) Stefan Eriksson, Frilans, Stockholm

Norra Sverige
1. Jon Oskar Arnasson, Bryggargatan, Skellefteå
2. Pär Söderberg, Duå, Umeå
3. Simon Laiti, Hemma­gastronomi, Luleå
4. Johan Lans, Camp Ripan, Kiruna
5. Andreas Johansson, Viktoria, Umeå
6. Jakob Markström, Bistro Le Garage, Umeå
7. Magnus Fjällborg, Handelsbanken Bistro i COOP Arena
8. Anders Samuelsson, REX Bar & Grill, Umeå

2 svar

Kommentarer är stängda.