I går gick jag förbi min nya favoritfiskaffär Malmö Fisk Hannes&Johannes på Regementsgatan i Malmö. Det är som att stiga in i en Mystery Box. Att inte veta vad som finns i dagens fiskdisk och att utifrån dagens fångst, hitta på någon god fiskrätt.

Idag hade Hannes fått med sig några fina makrillar hem och det var ett självklart val. Makrill är, i min smak, en av de snyggaste fiskarna. Den är som havets leopard, eller jaguar, en fiskarnas Ferrari typ. Snabb, snygg och strömlinjeformad.

Men den är inte så där jätteenkel att filé tycker jag. Den är blodig och köttig och har ganska lite kött i förhållande till fiskens ursprungliga storlek. Och den har ordentligt med ben som måste bort innan man steker den. Men väl filéead och urbenad, stekt i smör, så är den himmelskt god.

Tillsammans med syrliga äpplen och sötstark senapssås blev det en riktigt maffig rätt som passar lika bra på lunchen som till middag.

Till makrillen drack vi ett riktigt biodynamiskt ”machovin”. Robust, krampigt och fyllt med självförtroende. Lite guldkedja runt halsen, men glimten i ögat. 2007 Montefalco Sagrantino (på vinoch.. finns årgångarna 2006 och 2008 just nu)  är knastertorrt och som min sambo sa, som sandpapper nr 3 i munnen. Djup fyllig smak av mörka bär, lakrits och rosor och mycket syror på alla sätt, men ihop med maten lugnade taninerna ner sig och anpassade sig riktigt bra.

STEKT MAKRILL POTATIS&ÄPPELPYTT OCH SENAPSSÅS
2-4 pers

2 makrillar
0,5 dl vetemjöl
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja att steka i

8 Amandinepotatisar
2 små rödlökar
1 äpple
100 g bacon eller rimmat fläsk
25 g smör stek
Salt
Svartpeppar
2 dl dill

2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten
dill till lagen
2 msk skånsk senap
1 msk smör
Citron

GÖR SÅ HÄR
1. Skala potatis, äpple och lök och tärna fint.
2. Tärna bacon i små bitar.
3. Stek bacon, potatis, äpple och lök i smör tills de får färg och blir mjuka. Salta och peppra.
4. Grovhacka dill och blanda i innan servering.

MAKRILL

1. Filéea makrillen i fyra bitar och spara skinnet. Ta bort alla ben du kommer åt. Använd pincett.
2. Skär ett snitt mitt på filén på skinnsidan, så ”korvar” inte filén ihop sig så mycket när du steker den. Salta och peppra.
3. Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i filéerna med skinnsidan nedåt. Stek filéerna i några minuter tills de är vita. Vänd dem en gång oxh stek snabbt på köttsidan.

SENAPSSÅS
1. Koka upp ättika, socker och vatten.
2. Tillsätt senap och smör. Spritsa i lite citron.

Servera
Servera pytten med makrill, senapssås och dill. Spritsa över citron.

Ha en härlig helg!
Pernilla