Jag är förtjust i nostalgi. Att minnas tillbaka, drömma om svunna tider och jag är ganska nära att utbrista ”det var bättre förr” lite för ofta. Utan att tänka mig för. För allt var inte bättre förr.
Men mat för mig väcker minnen. Att äta en god måltid med anknytning till förr i tiden, är som att bläddra i ett fotoalbum men att samtidigt känna smaken av minnet.

Den här soppan ska jag servera på min nästa sopplunch på Stratiteq. Ängamat. Jag vill bjuda på goda barndomsminnen, förknippad med mormor vid grytorna. Med farmor i köket i den röda stugan. Med ängar, blommor och skogsvägar med gräs. Och prickikorvmacka…Herregud så gott!

Varje dag när jag kom hem från skolan, bredde jag mig en Skogaholmslimpa med prickig korv på och åt. I dagens surdegshysteri, längtade jag plötsligt tillbaks till den där nostalgimackan – den mjuka sirapssöta limpan, smöret, den rökta korven – och tillsammans med soppan, förflyttades jag tillbaka till en tid, som i nostalgins rosa skimmer var mycket bättre förr.
Varsågoda!

ÄNGAMAT & PRICKIGKORVMACKA

Dryck – ett glas kall mjölk

4 pers

7,5 dl vatten
salt
0,5 blomkålshuvud i små buketter
4 små skalade morötter i skivor
1 liten purjolök i skivor
ca 100 g strimlade sugar snaps
ca 100 g grön sparris
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
vitpeppar
1 dl grädde + äggula)
ca 1 dl hackad persilja

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp vatten och salt och lägg i grönsakerna och låt dem koka i ca 5 min.
2. Häll grönsaker och spad i ett durkslag och låt spadet rinna av i en bunke. Häll tillbaka spadet i en kastrull.
3. Rör ut mjölet med lite av mjölken.
4. Koka upp mjölken tillsammans med spadet.
5. Häll i mjölredningen under omrörning och koka i 3–5 minuter. Rör ofta. Smaka av med salt och peppar.

6. Rör ner grädde blandad med äggula.
7. Lägg tillbaka grönsakerna i soppan.
8. Servera med persilja och Skogaholmslimpa med prickig korv.

Hejhej

Pernilla

2 svar

  1. Jag minns denna soppa från skolbespisningen och har inte vågat mig på den sen dess. Har bestämt mig för att jag inte tycker om den men din ser ju underbart god ut. Kanske ska våga mig på den i alla fall:)

    1. Hej! Klart du ska våga dig på den! Kan inte vara i närheten av den gamla skolsoppan:) Pernilla

Kommentarer är stängda.