Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Är det synd om fläskfilén?

Print Friendly

Idag är det trend på många restauranger att laga ovanliga delar av djuret. Ni vet – nose to tail cooking i Fergus Hendersons anda. Ju ovanligare desto mer spännande. Och visst är det toppen att hela djuret används och att vi inte slänger delar som är hur bra som helst att äta om de tillagas på rätt sätt.

Och visst är det en utamning att laga griskinder, oxtunga och andra delar av gris och nöt som man aldrig träffat på förr, men jag börjar snart tycka lite synd om fläskfilén…Är den så trist och tråkig som det sägs eller kan man ”hotta” upp den? Visst blir den trist och tråkig om man lagar den för länge, men det blir de flesta köttbitar…förutom de som SKA lagas länge (som bog och högrev tex), men fläskfilén har liksom halkat undan helt i den högre matlagningskonsten.
Det är ju oftast enklare att hitta en fläskfilé än en griskind i den lokala livsmedelsaffären, så jag grabbade tag i en filé för att se om det kunde bli en god helgmiddag på grillen.

Och med lite extra fina tillbehör som härliga Vikentomater och jordärtskockor, och med en salt fyllning, blev det inte alls så tokigt.

Till den grillade filén drack vi 2009 Cresta Blanca ett fylligt och maffigt vin på druvan Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Med tydlig fatkaraktär, kryddig doft av chark och läder, mörka bär, anis och lakrits, bigarråer och mörk choklad. Ett riktigt vasst vin till salt bacon och grillat fläsk. Finns hos marksviner.se.

Här finns också recept på TIMJANGRAVAD FLÄSKFILÉ MED KANTARELLCOUSCOUS och bufféfilé - CHILI-OCH HONUNGSMARINERAD FLÄSKFILÉ MED MELON-OCH HALLONSALLAD

Varsågoda!

GRILLAD FETA OCH BACONSPAÄCKAD FLÄSKFILÉ    BAKAD JORDÄRTSKOCKA   GETOSTKRÄM & VIKENTOMATER

4 pers

800 g färsk fläskfilé
100 g bacon
Ca 50 g fetaost med rosmarin och soltorkad tomat
Flingsalt
Svartpeppar
Färsk timjan

Ca 500 g jordärtskockor
Flingsalt
Smör

Ca 400 g blandade Vikentomater
1 äpple
Flingsalt
Färsk timjan

1 dl turkisk yoghurt
Ca 100 g getost
Flingslt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1 Putsa filén fri från hinnor och skär ett snit längs med filén men inte ända ner. Platta ut den.
2 Lägg baconskivor och fetaostskivor på hela filén och fäst ihop den med tandpetare. Salta och peppra runt om.

3 Indirekt grillning: Ladda kolen med grillbriketter på ena sidan och grilla fläskfilén över kolen först så den får en stekyta. Lägg den sedan på gallret utan kol och sätt i en termometer. Lägg på locket och grilla den tills den har en innertemperatur på 64-65 grader om du gillar lite rosa kött.

JORDÄRTSKOCKOR

1 Sätt ugnen på 225 grader.
2Tvätta och skrubba jordärtskockorna och skär dem i två biter och lägg dem in en ugnsfast form. Salta och klicka över smör. Baka i ugn tills de är mjuka. Det tar ca 30-35 min. Känn med potatissticka.

VIKENTOMATER

1 Skölj och dela tomaterna.
2Skala äpplet och tärna det fint. Blanda med tomaterna och strö över flingsalt och timjan.

GETOSTKRÄM
1 Dela osten i bitar och mixa med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Ha en härlig grillhelg!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Niklas
Reply

Det där såg gott ut. Själv skulle jag dock akta mig för briketter som ofta (alla?) innehåller skadliga tillsatser.

Pernilla Elmquist
Reply

Hej, har inte hört om farliga ämnen i briketter. Var kan jag få mer info om det? Hälsar Pernilla

Martin
Reply

Det ser gott ut! Kanske skulle ge fläskfilén en chans till :-)