Äntligen har jag fått en fiskbutik in the ”hood”. Malmö Fisk Hannes & Johannes har precis slagit upp portarna i en lokal vid Regementsgaten i Malmö.

Lokalen var tidigare en märklig spansk restaurang…utan spansk mat och med en innehavare som spelade elorgel och sjöng Careless Wisper istället för passionerade, spanska flamencostycken. Jag vet, för jag och min sambo spenderade en helkväll där och försökte övertyga innehavaren att byta stil och köra genuint spanskt. Men nu gjorde han inte det, så det gick åt pipan och Hannes & Johannes såg sin chans.

Här är det två entusiaster som kör till auktioner i Göteborg tidig morgon för att få färsk fisk i disken, och sedan både tillaga den under sin lunchrevering och sälja färskt till fisklystna kunder som jag.

Idag hade Hannes fått en Kummel på kroken och han fixade två fantastiskt fina bitar till mig som jag gick hem och laborerade med.

Det var en första gång med kummel och i all sin enkelhet, med lite smör, pepparrot och spenat, blev det en riktigt god fiskrätt.

Glädjande med passionerade fisknördar

POCHERAD KUMMEL MED SKIRAT SMÖR, PEPPARROT OCH KOKT POTATIS
2 pers

400 g färsk kummelrygg
1 dl vitt vin
Ca 5 dl vatten (vätskan ska nå upp till hälften av fisken)
2 msk fiskfond
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
Flingsalt
Smör

50 g smör

6-8 potatisar
Salt

Ca 500 g babyspenat
Smör
Flingsalt

Ca 4 cm färsk riven pepparrot

Dill
citron

GÖR SÅ HÄR

1. Strö lite flingsalt på fisken och låt dra i ca trettio minuter. Torka av.
2 . Börja med att skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Klicka i en smörklick och håll den varm under lock.
3. Smält smöret sakta i en kastrull. Håll varmt.
4. Smält smör i en kastrull och lägg i den sköljda spenaten i smöret. Rör runt tills den är mjuk men inte överkokt. Den ska ha lite stabilitet kvar i bladen. Strö över flingsalt.
5. Riv två msk pepparrot.
6. Koka upp vin, vatten, fiskfond, vitpeppar och lagerblad i en stekpanna med höga kanter och låt sjuda i några minuter.
7. Lägg i fisken i svagt sjudande vatten (det ska nästan inte koka alls) och täck fisken med bakplåtspapper och låt den ligga i tills kärntemperaturen är ca 50 grader. Vänd en gång i buljongen. Ta upp fisken.

Servera     Lägg spenat och potatis på en tallrik, toppa med fisken. Skeda över varmt smör (utan bottensatsen), strö över riven pepparrot och garnera med lite dill. Spritsa lite citron över. Mumsfilibabba!

Hejhej
Pernilla

5 svar

Kommentarer är stängda.