Även om det blåser, regnar och är ganska grått, så står våren för dörren här nere i Skåne. Den borde faktiskt redan varit här, men den har tagit ledigt verkar det som.

Bilden är ifrån påskafton, förra lördagen….Jag trodde inte mina ögon när jag tittade ut och funderade på om det var julmiddag istället för påskmiddag jag höll på med

Jag letar febrilt efter vårtecken och några små ynka snödroppar har tittat upp vid stugan och duvorna som flyttat in i boken utanför, parar sig hej vilt på gräsmattan och i trädkronorna.

Men ett av mina bästa vårtecken är sparrisen. Okej…den svenska har knappt sett dagens ljus ännu, men jag kunde inte låta bli att börja tänka på sparrissoppa.
Färsk sparris är bland det godaste som finns och efter att ha googlat runt lite på olika soppor med sparris, hittade jag ett recept som Monika Ahlberg gjort på recept.nu.
Här är det en dragonyoghurt och forellrom som tillbehör, och eftersom jag ska göra en sopplunch på Stratiteq nästa torsdag, funderar jag starkt på den här soppan.

Jag testade med två olika såser, men insåg att Monikas slutgiltiga kombination var godast. Gillar den svaga smaken av dragonen mot den mjälla sparrisen och sedan en liten salt topp av rommen. Så i väntan på den RIKTIGA våren….
Varsågoda!

SPARRISSOPPA MED DRAGONYOGHURT OCH FORELLROM
4 pers

1 dl vitt vin
5 dl vatten
4 msk kycklingfond
2 dl crème fraiche
400 g grön sparris
Ca 0,5 dl färsk bladpersilja
Salt
Nymalen svartpeppar
En klick smör

Garnera med
8-16 sparrisknoppar
0,5 kruka dragon
2 dl matyoghurt
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
100 g forellrom (röd kaviar går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1 Koka upp vin, vatten och kycklingfond i en kastrull och sjud i några minuter på svag värme.

2 Vispa i Crème fraiche.

3 Skär sparrisen i bitar och lägg i soppan. Spara knoppar till garnering. Koka i ca 10 min, så att sparrisen är mjuk.

4 Tillsätt persilja och mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
5 Avsluta med en klick smör
6 Koka sparrisknopparna i saltat vatten i ca en halv minut. Fyll kastrullen med iskallt vatten och låt knopparna ligga en stund. Häll av vattnet.
7 Plocka dragonblad och grovhacka dem. Blanda dem med yoghurt, salt och peppar.
Servera soppan i skålar eller tallrikar med en klick dragonyoghurt, sparrisknoppar och några klickar rom.

Glad Vår på er!
Pernilla