Det blåser en krispig, nordisk vind över hela gastronomivärlden och särskilt i Europa.

I veckan hölls Kock-EM – Bocuse D´Or Europe – där svenska Adam Dahlberg knep andra platsen efter Norge och med Danmark på tredje plats.Grattis Adam!  Därmed regerar Norden på den gastronomiska himlen i Europa och det gillar jag!  Jag har ju också tänkt styra in mig själv på den nordiska maten i fokus framöver här på bloggen och det är kul att Det Nordiska köket har blivit ett begrepp.

Adam Dahlberg är i o m det direktkvalificerad till Bocuse d´Or  2013(Kock-VM) som hålls i Lyon i januari nästa år.

Adams fiskrätt var en färserad sjötunga med sin rom, savoykål och pepparrot. Kötträtten,  en pepparstekt kyckling färserad med toppmurklor och kalvbräss. Kycklingen och sjötungan var förutbestämda huvudingredienser tillsammans med räkor medan man fritt fick välja garnityr.

Det blev också klart att Sverige blir värd för Kock-EM 2014. Sveriges Mästerkock nummer ett Matthias Dahlgren, som själv vunnit  Bocuse d´Or  är oerhört stolt över att få anordna en av de mest prestigefyllda mattävlingarna i världen.

– Jag är otroligt stolt över att vi lyckades få tävlingen till Sverige. Vi ska ordna en tävling i absolut världsklass, säger Mathias Dahlgren, president i den svenska Bocuse d’Or Akademien.

Det känns inspirerande och spännande att se hur den nordiska maten tar ett steg ut i världen och jag kommer följa med på den resan framöver!
Hejhej
P

Bild Gastronomisverige.se och Pernilla Elmquist