Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Försmak av sommaren med krispig kålrabbi

Print Friendly

Igår upptäckte jag grönsakslandets lilla Alien. En liten grönsaksplanet som jag aldrig provat förut. En sådan där gå-förbi-grönsak, som man inte lägger i korgen eftersom man inte vet hur man ska göra. Varför gör man så? Istället för att utmana sig och prova på något nytt?

Den här gången kunde jag inte motstå den, och eftersom jag numera utmanar mig i köket, fick den följa med hem.
Den var så färsk. Direkt från ett grönsaksland utanför stan. Jag kastade ut frågor om den lilla Kålrabbin till höger och vänster och fick flera goda förslag på tillagning.

Den tillhör kålfamiljen och jag älskar kål. Vitkål, spetskål, savoykål, rödkål…och nu Kålrabbi. Jag insåg att den smakade väldigt gott rå, så med lite sällskap och en god sås, blev det en härlig, frisk sallad som ofta kommer finnas på mitt bord. Det här är definitivt en ny favorit och när jag nu ska starta köksträdgård vid stugan, så ska jag odla kålrabbi.

Varsågoda!

ENTRECÔTE MED SALLAD PÅ KÅLRABBI, RÄDISA OCH DIJONKRÄM

2 pers

Två fina skivor entrecôte på ca 150 g/st
Salt
Nykrossad svartpeppar
Smör

En halv kålrabbi
10 rädisor
Flingsalt
citronsaft

1 ägg
Ca 1 msk dijonsenap eller mer (efter smak)
Ca 1 msk vitvinsvinäger
Salt
Cayennpeppar
Ca 2,5 dl rapsolja

To små röda steklökar
Smör
Flingsalt

Ca 1 dl hackad persilja
Ca 25 g smör
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

KÖTT

1. Låt köttet ligga ute så att det är rumstempererat innan du steker det.
2. krossa svartpeppar i mortel eller pepparkvarn och krydda köttet. Salta.
3. Hetta upp en grillpanna och låt den bli riktigt het. I med smöret och stek köttet i ca 2-3 min på varje sida för om du vill ha det mediumrare.

KÅLRABBI
1. Ta bort blasten från kålrabbin och hyvla den tunt på mandolin. Lägg i isvatten och låt den ”krispa till sig” i ca femton minuter.
2. Skölj och hyvla rädisorna tunt. Lägg dem också i isvattnet.
3. Låt grönsakerna rinna av.
4. Blanda dem i en skål. Salta lite med flingsalt och spritsa över lite citron.

DIJONMAJONNÄS
1. Använd rumstempererat ägg och knäck det i en matberedare. Vispa upp det i ca en minut så et blir fluffigt.
2. Tillsätt dijonsenap efter smak, vinäger och salt.
3. Droppa i lite av oljan i början och häll sedan i en fin stråle tills du har en fluffig majonnäs.
4. Smaka av med cayennpeppar och ev mer salt och senap om det behövs.

RÖDLÖKAR
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala lökarna och skär ett snitt i dem på ena sidan och en snittyta så de kan stå på den andra. Ställ dem i en ugnsfast form och lägg en klick smör på varje. Strö lite flingsalt över.

PERSILJESMÖR

1. Finhacka persiljan och blanda med smör och salt.
2. Slå in smöret i plastfolie och rulla till en rulle. Lägg i frysen i tjugo min. ta ut och skär i skivor och lägg på det heta köttet.

Till maten drack vi 2010 Rothschild Merlot ett kryddigt vin med djup smak med inslag av plommon, malt och druvor. Det passade utmärkt till det grillade köttet och den krispiga kålrabbisalladen, men också gott att “sippa” på ett glas innan maten. 98 kr hos The Wine Company.

Hejhej!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Gunnar
Reply

Se där! :)
Ser grymt gott ut!

Pernilla Elmquist
Reply

TackTack! och isvattentipset var grymt bra. Kålrabbin krispade till sig och fick en fin form dessutom. P