Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

En glad tonfisk och två upplägg

Print Friendly, PDF & Email

Häromdagen sprang jag på en tonfisk. I fiskdisken. Jag har inte lagat tonfisk på länge eftersom den blåfenade och gulfenade tonfisken är rödlistad hos WWF och MSC, men nu hittade jag en tonfisk som inte är rödlistad.

Albacore heter den och är lite vitare i köttet och mildare i smaken. I USA kallas den White Tuna och Abba MSC Tonfisk i olivolja och havssalt är den första MSC-godkända tonfiskprodukten i Sverige.
Jag gick ut i köket och kände mig lite extra kreativ och skapade en tonfiskrätt som passar utmärkt både som en förrätt och som en huvudrätt.
Eftersom jag tränar mig på upplägg, så gjorde jag två upplägg på den här rätten och bad mina följare på Face Book att rösta vilket upplägg som de gillade bäst.

Nr 1 eller…

Nr 2…

Upplägget är ju det första man ser när en maträtt kommer in på bordet och oerhört viktig för hela matupplevelsen. Vilken gillar du bäst? Kommentera gärna!

Här hittar du WWFs fiskeguide där du kan se vilka fiskar som är ok och vilka du ska låta bli.

Varsågoda!

FÄNKÅL OCH SESAMPANERAD TONFISK BLOMKÅLSPURÉ & SOYASIRAP  (den här gillar jag bäst)

2 pers

160 g tonfisk
1 msk sesamfrön
0,5 msk fänkålsfrön
Olivolja
Flingsalt

Ett litet blomkålshuvud
1 msk Smetana (syrad grädde)
Salt
Citronjuice

1 dl japansk soya
1 dl mirin
0,5 dl risvinsvinäger
1 stjälk citrongräs
1 msk socker

Edamebönor
Flingsalt
Smör

Citron

GÖR SÅ HÄR

TONFISK

1 Rosta sesamfrön och fänkål i en torr het stekpanna och rulla tonfisken i fröna. Strö över flingsalt.
2. Stek hastigt i hög värme några sekunder på båda sidorna. Låt tonfisken vila.

SOJASIRAP
1. Skär citrongräset i tre bitar.
2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop tills du får en sirapslik konsistens.

BLOMKÅLSPURÉ

1. Dela blomkålshuvudet i bitar och koka upp i lättsaltat vatten. Låt koka tills blomkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt stå en stund och avdunsta.
2. Blanda i Smetana och mixa till en slät puré. Smak av med salt och citron.

EDAMEBÖNOR
1.Koka upp bönorna enligt anvisningarna på påsen. Ta bort skalet och strö flingsalt över dem. Tillsätt en klick smör.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.