Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Chili på högrev | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Chili på högrev

Print Friendly, PDF & Email

Chili con carne har alltid varit synonymt med den där köttfärsröran och vitabönorna som serverades i skolköket när man var liten.

Inte speciellt rolig och den satte sina spår. Jag har lagat chili con carne på det sättet i flera år, fram tills någon vecka sedan då jag tänkte att ”chili con carne” betyder chili med kött… och inte köttfärs, för då borde grytan heta Chili con picada (köttfärs) istället. Ganska självklart egentligen, men det är så enkelt att fortsätta den snabba köttfärsvägen och skylla på tidsbris mm.

Och därför köpte jag en bit fin, högrev med mycket fett hos en kötthandlare i närheten och ”svängde” ihop den här chiligrytan och för mig är köttfärschilin ett minne blott.

Varsågoda!

MIN CHILI CON CARNE PÅ HÖGREV OCH TORTILLASNITTAR
4-6 pers

800 g fin högrev
Smör
Salt och peppar
Cayennpeppar
Paprikapulver
Chilipulver
a msk tomatpuré
1,5 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
1 stor röd spansk peppar
0,5 purjolök
1 dl portvin eller rött vin
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 burk vita bönor i tomatsås
5 dl vatten
1 oxbuljong

4 tortillas
Riven ost
olivolja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader och låt köttet ligga ute i rumstemperatur i minst en timme innan du börjar.
2. Salta och peppra högreven och fräs den i smör runt om så den får en fin stekyta. Lägg den på en tallrik så länge.
3. Fräs cayennpeppar, paprikapulver, chilipulver och tomatpuré i smör i en stor gryta utan att det bränns, men så att kryddorna börjar dofta.

4. Hacka lök, vitlök, paprika, spanskpeppar och purjolök och fräs tillsammans med kryddorna.
5. Lägg i köttet och tillsätt vin, bönor, krossade tomater, vatten och en smulad oxbuljong.
6. Sätt grytan i ugnen och stek i ca 4 tim tills köttet går att ”riva” i bitar.
7. Servera med rostat surdegsbröd.

TORTILLASNITTAR

1 Riv osten och pensla olivolja på fyra tortillas.

2 Lägg ihop till två tortillas och stek i het torr panna i någon minut på varje sida. Skär i snittar.

Mums filibabba!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Fröken Dill
Reply

Mums, jag har blivit smått beroende av goda chilis sedan jag började långlaga dem med inspiration från Jonas Borsséns recept. Åt en gudomlig version till middag igår. Vi lagade den redan i söndags, men sedan fick den “stå till sig” och kunde avnjutas som måndagsmiddag. Dina enkla tortillasnittar ska jag testa nästa gång!

Pernilla Elmquist
Reply

Låter toppengott. Och visst blir den godare ju längre den får stå till sig. Tortillasnittarna är riktigt enkal och jättegoda. Du kan fylla dem med vilken ost du vill. Lycka till! Pernilla

Emma
Reply

Åh, detta ser underbart gott ut! Måste prova! Har alltid gjort varianten med köttfärs. Ska bli roligt att se hur detta blir! :D TACK för receptet!

Pernilla Elmquist
Reply

Varsågod:) Det blir lite köttigare helt enkelt men riktigt gott. Lycka till:)! Pernilla

Rasmus
Reply

Mycket gott, jag tillsatte dock inget vatten, känns som om det skulle blivit mycket vattnig med ytterligare 5 dl vatten.

Mängden av kryddorna skulle uppskattas.

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Rasmus! Recept är till för att experimentera med:) Och kryddmängd tycker jag äör svårt att uppskatta eftersom smaken är så olika. Prova dig fram till vad du gillar och börja krydda lite åt gången. Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.