Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Lycka är köttbullar stekta på vedspis | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Lycka är köttbullar stekta på vedspis

Print Friendly, PDF & Email

I vår stuga på landet finns en gammal vedspis och jag har, sedan vi köpte stugan, arbetat hårt för att få eld i den. Trots besiktning och klartecken, har det resulterat i flera brandvarningsalarm, rökfyllt kök och hostattacker, men sedan min sambo köpt några fantastiska små stearinrullar och sedan vi fått ordentlig torr björkved, går brinner det som bara den.

I söndags gick strömmen efter en hård storm uppe i skogen, och jag blev jätteglad. Nu skulle här lagas mat som förr i världen – på vedspisen.
Kylskåpet bjöd på köttfärs och för att känna mig riktigt “som det var förr” så blev det köttbullar.

Och det är något speciellt att laga mat på en vedspis. Glädjen att höra köttbullarna fräsa i pannan, värmen från det heta handtaget på gjutjärnspanna och känslan av närheten till naturen när jag lade in mer björkved för att värmen började tryta. Det är en känsla av något äkta.

Jag tänkte på farmors röda stuga, där vi ofta var som barn. Hon lagade alltid mat och jag minns dofterna från hennes kök. Kanske hade hon en vedspis…jag minns inte, men jag minns gemytet. Samma känsla fick jag nu. Och den sprakande elden och den behagliga värmen i mitt kök, bidrog säkert till att det här blev de godaste köttbullarna jag någonsin lagat.

Till maten drack vi 2010 Cuvee du Vatican Cotes du Rhone Villages (nr 71585)  Finns på Systembolagets beställningssortiment. En favorit!

Varsågoda!

VEDSPISSTEKTA KÖTTBULLAR MED TOMATSÅS

4 pers

400 g nötfärs
1 gul lök
1 msk smör
1 msk ströbröd
Ca 1 dl mjölk
4 anjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
Ca 0,5 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
Smör att steka i

1 msk olivolja
1 burk plommontomater
3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
En nypa socker

Bucatini eller spagetti
Parmesanost

GÖR SÅ HÄR

Sätt ordentlig fjutt på vedspisen med knastertorr björkved, så att plattorna blir ordentligt varma. Använd dig av den största plattan. De mindre plattorna blir inte lika varma och därför perfekta att använda när du ska eftersteka eller koka på lite lägre värme.

1. Finhacka gul lök och stek den mjuk i smör på mellanvärme utan att den tar färg. Låt den svalna.
2. Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i ca tio min.
3. Hacka anjovisfiléerna.
4. Blanda nötfärs med lök, ströbrödsblandningen, anjovisfiléer och spad. Tillsätt mjölk så att det blir en mjuk konsistens på färsen.
5. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Stek köttbullarna i smör i ca 3-4 min på ganska hög värme. Rör runt bullarna så de inte bränns. Lägg dem i en skål.
7. Tillsätt olivolja i stekpannan och fräs vitlöken utan att den tar färg. Använder du vedspis, så får du reglera värmen genom att flytta stekpannan från plattan.
8. Tillsätt tomaterna och smaka av med salt peppar och socker.
9. Lägg tillbaka köttbullarna i tomatsåsen och låt småputtra medan du kokar bucatinin eller spagettin.

Servera – blanda tomatsåsen och köttbullarna med bucatinin. Strö över hyvlad parmesanost.

Hej Hej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Erika
Reply

Hej! Du vet väl om att du måste fixa drag i spisen/skorstenen innan du tänder på? Det gör du via den lilla luckan under ugnen. Elda tidningspapper där tills det “drar i väg” “utav schwiddn'”.

Pernilla Elmquist
Reply

Japp! Har fått koll på det hela nu :) Tack för tipset!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.