Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Köttfri Måndag – Gnocchi med gratinerad portobello | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Köttfri Måndag – Gnocchi med gratinerad portobello

Print Friendly, PDF & Email

En gång i mitt liv har jag försökt mig på gnocchi. Det gick inte. Grynigt, blaskigt och långt ifrån de gnocchis man hittar på italienska tavernor i Italien…så jag lade ner projektet Gnocchi.

Fegis, skulle jag vilja säga till mig själv. Dax att ta tjuren vid hornen, så efter alla dessa år och med mer självförtroende i köket, bestämde jag mig för att anta gnocchiutmaningen ännu en gång.

Idag är det Köttfri Måndag igen och en vegoutmaning står för dörren. Jag hittade ett recept i en pastabok, där man ugnsbakar potatisen först, för att inte få den för vattnig. Det fungerade bra, även om jag nog ugnsbakade lite för länge, för att kunna skala dem. Det gick däremot bra att pressa dem i potatispress med skalen på, så går det inte att skala, pressa med skal på.

Och för att inte sakna kött för mycket…är portobellosvampen perfekt. Ibland ser man att den heter portabella…vet faktiskt inte varför. Någon? Det är en köttig svamp, som ger  mättnadskänsla och ett toppenalternativ till köttbiten.

Varsågoda!

POTATISGNOCCHI MED TOMATSÅS OCH FYLLD PORTOBELLOSVAMP

4 pers

POTATISGNOCCHI

1 kg mjölig potatis
200 g vetemjöl
salt

PORTOBELLOSVAMP
1 purjolök
1+ 2 portobellosvampar
3 vitlökar
2 msk rostade pinjenötter
2 dl färsk persilja och basilika
Olivolja
1 buffelmozzarella

TOAMTSÅS
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 burk plommontomater
1 msk balsamvinäger
1 msk socker
Salt
Svartpeppar
Oregano

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2.  Picka potatisen med en gaffel och lägg på en plåt. Baka i ugnen i ca en timme tills potatisen är mjuk. Låt svalna lite grann. Pressa med en potatispress i en skål. Du behöver inte skala potatisen.

3. Tillsätt 2/3 av mjölet och knåda försiktigt ihop till en deg.
4. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den färdigt. Tillsätt lite av det återstående mjölet under tiden.

5.  Dela potatisdegen i ca tio bitar. Rulla varje bit till en lång rulle som är ca en-två cm tjock.

6.  Skär varje rulle i ca 2 cm långa bitar.

7.  Lägg varje bit i en gaffel och tryck till runt om så att du får ett randigt mönster på gnocchin.
8.  Koka upp lättsaltat vatten och lägg i ca tjugo gnocchis åt gången oc låt dem koka tills de flyter upp till ytan på medelvärme.

9.  Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på en tallrik.
10.  Blanda med tomatsåsen.

TOMATSÅS
1. Fräs vitlöken i olja och tillsätt plommontomater, balsamvinäger och socker. Koka ihop i ca trettio minuter och smaka av med salt, oregano och svartpeppar.

GRATINERAD PORTOBELLOSVAMP

1.  Hacka purjolök, vitlök och en portobellosvamp i små bitar och stek mjuka i olivolja.
2.  Tillsätt finhackad persilja och basilika.
3.  Rosta pinjenötterna i en torr panna och tillsätt dem till röran.
4.  Gröp ur två stora portobellosvampar och fyll dem röran.
5.  Lägg dem i en ugnsfast form, toppa med buffelmozzarella och gratinera i ugn i 225 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg.

Ha en grön och skön dag!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Moa
Reply

Hej Pernilla! Såg på gamla avsnitt av Sveriges Mästerkock idag och jag tyckte om dig så himla mycket. Du var en av de stora favoriterna! Sökte på ditt namn och hittade din fina matblogg! Är överlycklig, nu när jag kan följa dina goda recept!

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Moa! Jag blir riktigt rörd av ditt fina inlägg:) Och härligt att du gillar det jag gör och följer med på min matresa. Välkommen ombord:) Pernilla

Niklas
Reply

Testade detta ikväll och det blev riktigt gott! Vi kör några vegetariska dagar per vecka och jag behöver inspiration :-)

Pernilla Elmquist
Reply

Vad kul att det blev gott! Titta under vegetariskt på min blogg så finns det fler vegorätter att inspireras av. P

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.