Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Heta ostron som förspel…

Print Friendly

I förra programmet av Sveriges Mästerkock, fick deltagarna öppna ostron. Jag är glad att jag inte stod i den utmaning då, för ett år sedan, när jag var med i programmet och aldrig öppnat ostron förr i hela mitt liv.

Idag har jag öppnat ungefär fyra st. Att öppna ostron är ingen lek. Det handlar om teknik och tålamod, och  jag har väldigt kort ostronöppnarstubin.

Förra gången vi åt ostron (Alla Hjärtans dag 2011) så fick min sambo öppna dem med risk för att skada sig för evigt på den allt för trubbiga ostronkniven. Den här gången var vi mer förberedda, googlade och studerade noggrant Tomas Drejings ostronöppnarkunskaper på Mat&Vänners webbsida,  och Ostronakademiens hemsida, och till sist fick vi till det.

Den här förrätten är sexig och perfekt på Alla hjärtans dag, och jag ÖNSKAR att jag hittat på den helt själv, men inspirationen kommer ifrån Food and Travel magazine. Vissa idéer är mina egna och jag kommer utveckla den framöver. Ska jag någon gång öppna restaurang, så kommer den här finnas på min meny!
Varsågoda!

HETA OSTRON MED CHORIZO, GURKA-OCH VODKAGELÉ
6 pers

6 ostron
1 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk Worcestersås
nymalen svartpeppar
1 skiva vitt bröd i smulor
ca 1 msk riven Norrglimt
10 g smör

GURKA-OCH VODKAGELÉ

2, 5 gelatinblad
0,5 gurka
45 ml vodka
salt

1 chorizo korv
olivolja
timjan

GÖR SÅ HÄR

GURKA-OCH-VODKAGELÉ
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem min.

2. Skala och hacka gurkan i bitar och mixa med mixerstav till en puré.

3. Tillsätt vodka och salt.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
5. Ta en kastrull, häll lite av gurkmixen i kastrullen, värm upp och smält gelatinbalden i gurkvodkan.
6. Tillsätt gelatinet till resten av gurkvodkan.
7. Lägg plastfolie i en liten låg form och häll i gurkvodkan till ca en halv cm tjock platta. Kyl i minst fyra timmar. Gärna över natten.
8. Ta upp gelén, när den stelnat och skär den i små kububer. Ca 0,5 cmx0,5 cm och lägg ett par stycken i små nubbeglas.

OSTRON

1. Öppna ostronen (titta på Tomas Drejing hur han gör) och spara ostron och spad. Skölj ur och gör rent undersidan av skalet.

2. Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i olja utan att den tar färg.
3. Tillsätt Worcestersås och svartpeppar.
4. Mixa brödsmulor och riven ost i en skål.
5. Smält smöret och blanda med ost-och-smulmixen.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Lägg tillbaka ett ostron i varje skal. Toppa med lökhack och ost-brödröran.
8. Precis innan servering, gratinera högt upp i ugnen i ca 2 minuter, tills ostronen får lite färg.

CHORITZO
1Skär korven i små tärningar och stek på dem i olivolja. Trä dem på en coctailpinne och garnera med två små timjanblad.

SERVERA
Servera ett ostron på varje nubbeglas tillsammans med den starka korven.
En smakupplevelse som kan förvandla vem som helst till en riktig Cassanova!

Bon Nuit!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Lars Forsblom
Reply

Vad dricker man till denna rätt?

Pernilla Elmquist
Reply

Sent om sider, men jag hade nog tagit en isande vodka till, eller champagne. /Pernilla