I går var jag på Green Matmarknad i Malmö och botaniserade bland ekologiska råvaror. Lär mer om min ekorapport HÄR.

Jag hade bestämt mig för att handla alla råvaror till kvällens middag  och göra en ekologisk maträtt. Tyvärr finns inte ekoviner i butiken…. så vinet blev tyvärr inte ekologiskt, men det skyller jag monopolet på , att det inte låg ett system i närheten och att det var minus tio grader ute.

I min korg fick jag med mig hem en fin regnbåge, frysta bondbönor och svart pasta och satte ihop den här maträtten.

Det blir en utmärkt kärleksmåltid att bjuda någon man tycker om på Alla Hjärtans dag nästa tisdag, eller njuta av som Helgens Höjdare.

Varsågoda!

REGNBÅGE MED SVART PASTA OCH BONDBÖNOR

Dryck: Till den här goda pastan drack vi 2009  Tim Adams Semillon (nr 99129) 139 kr. Ett torrt fyllig vitt vin, mycket frisk i smaken och ett vin som väl behöll balansen till den här fiskrätten.

2 pers

1 regnbågslax på ca 400 g (eller 2 färdiga filéer)
0,5 fänkål
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
2 dl färsk persilja
smör
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
0,5 fiskbuljongtärning
Salt
Peppar
Citron

250 g svart pasta

2 dl bondbönor
Smör
salt

Garnering

Parmigiano Reggiano (lagrad i 30 månader)
Dill
Persilja
Citronskivor

GÖR SÅ HÄR

1. Filéa fisken och skär filéerna i fyra bitar. Strö flingsalt över dem och låt dem ligga i ca trettio min. Skölj av saltet.

2. Finhacka vitlök, gul lök och persilja och låt det svettas i smör i en stekpanna utan att det tar färg.
3.  Tillsätt matlagningsgrädde, vin och fiskbuljong och låt såsen koka ihop i ca 20 min.

4.  Koka pastan i lättsaltat vatten tilld de är al dente (tuggmotstånd). Häll av vattnet och ta en sked från såsen och blanda i pastan.
5.  Frysta bondbönor – Koka upp dem snabbt, skölj i kallt vatten och spritta dem från skalet. Klicka över en klick smör och strö över flingsalt.
Färska bondbönor – ta bort skidan och koka bönorna i 8-10 min. Sprita bort skalet, lägg i en klick smör och strö över flingsalt.

6.  Lägg i fiskfiléerna i såsen på svag värme och låt dem ligga där i ca fem minuter. De ska inte koka, bara sakta värmas. Rör pannan lite då och då. Ta pannan från plattan.

SERVERA
Lägg pasta i botten av en tallrik. Toppa med en eller två bitar fiskfilé. Skeda över sås. Garnera med bondbönor, citronskiva, dill, persilja och hyvlad parmesan. Spritsa lite extra citron över innan servering.

HejHej
Pernilla

6 svar

  1. Svart pasta färgas med bläckfiskbläck. Eko eller inte…det kan jag inte svara på. men här är ett utdrag ur Natturskyddsföreningens medlemstidning Svensk natur.

   Okej att äta bläckfisk?

   I debatten kring utfiskning av haven och icke hållbara fångstmetoder har jag aldrig hört något nämnas om bläckfiskar. Jag undrar om det är okej att äta bläckfisk, ur ett utfiskningsperspektiv, ur hållbarhetsperpektiv och vad gäller fångstmetoder?

   Ellen Lindh, Uppsala

   Mycket av bläckfisken som kommer till Europa fiskas utanför Västafrika. Naturskyddsföreningen anser att EUs fiskeavtal med Västafrikanska länder som Mauretanien, där mycket bläckfisk fångas, Guinea Bissau och Marocko borde skärpas.

   Till exempel konkurrerar EU-båtar med lokalbefolkningens om resurserna.

   Det största problemet i regionen är det utbredda tjuvfisket. I vissa länder sägs det uppgå till mellan en fjärdedel och hälften av allt fiske, och mycket av den olagliga fångsten hamnar så småningom i Europa.

   Det är mycket svårt att veta om bläckfisken vi äter är lagligt fiskad eller stulen. Det är också svårt att veta om bestånden är bärkraftiga och metoderna justa.

   Både EU och FNs livsmedelsorganisation FAO arbetar för ökad spårbarhet och minskat tjuvfiske. Naturskyddsföreningen arbetar också för mindre tjuvfiske, mer spår­bara fiskprodukter och rättvisa fiskeavtal.

   Så man kan inte veta om bläckfisken är okej, men fråga alltid i fiskdisken var fisk­en är fångad så att handlaren förstår att det är viktigt.

   Kajsa Garpe, fiskehandläggare, SNF

Kommentarer är stängda.