För någon vecka sedan fick Malmö ett spännande tillskott på mathimlen – Green Matmarknad grundat av Daniel Waidzunas, som satt som mål att vara de regionala producenternas marknadsplats. Trendigt så det förslår idag, men egentligen något som borde funnits hur länge som helst i Malmö, men som lyst med sin frånvaro, trots besök av Bondens marknad då och då. Vi har ju som sagt ingen saluhall i stan (!), så jag hade höga förhoppningar på detta.Vid Turning Torso i Västra Hamnen, slog Malmös första EKO-matmarknad upp sina portar för några veckor sedan och jag var ju tvungen att göra ett besök när den första hypen lagt sig.

Jag hade både höga och låga förväntningar. Eko, ofta liktydigt med fotriktigt och smaklöst sitter i sedan Träd Gräs och Stenar spelade på någon proggtillställning 1972, men i dagsläget snackar alla EKO och närproducerat, även trendkockarna på finkrogarna i storstan och eko är chickt om man säger så. Så mina jag hoppades verkligen att Green Matmarknad skulle sticka hål på eventuella gamla fördomar.

Green Matmarknad är inhyst i en stor lokal precis vid foten av Turning Torso. Utanför själva marknaden äter man ekomat på restaurangen Green, där man får påfyllning på maten och kycklinggrytan var riktigt god och full av smak.

Inne på ”marknaden” har kocken Paul Svensson ett ”eget kök” och är marknadens matinspiratör. Han lös dock med sin frånvaro, men det kändes bra att ha honom att gå i god för att detta är en bra satsning.

Man kan köpa hans återvinningsbara matkassar med recept, färdiga att köra hem i cykelkorgen. Riktigt bra initiativ, och jag hoppas att det håller. Det är lite av en Mysteribox a la Sveriges Mästerkock, men kan nog trigga den matglade som behöver inspireras.

Grönsaksavdelningen kändes ok, med härlig lökvagn, blomsteravdelning, lök och potatis från närområdet och en stor avdelning för rotsaker. Många produkter kände jag igen från mitt lokala ICA och undrar hur EKO egentligen det är med tomater från Spanien osv, men vi kan ju inte endast ha vad som växer runt knuten och tomaterna är säkert eko-odlade på hemmaplan.

Att det fanns både kött, fisk, ost och charkdisk, var en stor överraskning.

Och att de dessutom  hängmörade köttet själv, var en ännu större överraskning.

Däremot, blev jag mycket förvånad över tjejen i ostdisken som hävdade att ”all parmesanost kommer från…Frankrike(!)”…tills hon såg den italienska flaggan bak på ostskylten. Och jag fick priset på en röding istället för regnbågen, vilket jag inte vet om jag gjorde en vinst eller förlust på. Var lite förbluffad över den franska parmesanosten…

Kaffesrosteriet höjde mysfaktorn och bröden från Olof Victors är en sann glädje. Hittade mina favoritknäckebröd och började längta tillbaka till nymalet kaffe, efter en tid med ”näskaffe” p g a trist kaffebryggare.

Sedan blev det tyvärr mer och mer fotriktigt a la mina fördomar. Tråkiga hyllrader med burkar och konserver i långa banor. För mycket DDRfeeling och jag undrar i mitt sinne varför man inte använder gamla vagnar, lådor, skåp och sånt som finns ute på gårdarna runtomkring för att presentera varorna och ”möblera” lite.

Däremot fanns det mycket att välja på i hyllorna och salladsbaren för takeaway var en bra början.

Många produkter kommer från Sverige, Danmark och USA och jag hittade roliga kryddor, oljor och mjölsorter.

Saknade dock mandelmjöl, som jag var på jakt efter.

Påfyllningsstationen med rengöringsmedel, var väl det som verkligen stack ut och skilde sig från en vanlig mataffär. Och i frysdisken hittade jag bondbönor, som är en favvis.

Som vanligt fanns godiset vid kassorna…men här var det magert. Många rättvisemärkta chokladsorter fanns, men lösgodiset såg väldigt tamt ut. Och OLWS chips – är de ekologiska? Det hade varit mycket coolare med en härlig fruktavdelning som svämmade över av färska frukter i säsong, precis innan man lämnar affären än ett försök att övertala mig att ekogodis är toppen. Frukt är ju godis….som ni vet.

Ja, lämna affären ja -…det var ett smärre företag. Den självskannade maskinen, fick mig att känna mig som om jag hamnat i en framtidskildring – gjord 1965 – för att visa hur vi handlar år 2001.

Flera av varorna fanns inte i systemet, så jag fick hjälp av en snäll tjej som i stort sätt bad om ursäkt hela tiden för det komplicerade betalningsförfarandet.

Jag fick i alla fall ihop till en god middag av varor jag hittade på Green Matmarknad och Här finns receptet på EKOLOGISK REGNBÅGE MED SVART PASTA OCH BONDBÖNOR.

Jag tycker verkligen att tanken är god och att de ska fortsätta utveckla konceptet. Men gör miljön mysigare! Slå hål på mina fotriktiga fördomar och locka in mig i den ekologiska världen. För där vill jag och så många andra vara, utan att börja tänka på den där proggkonserten med Träd Gräs och Stenar 1972.

Hej hej
Pernilla
P.s Köpte an påse ekogodis med mig hem…och tyckte det smakade som om det var fullt med E:n. Det var den inte. Så van är man vid E:n.

6 svar

 1. ”Den självskannade maskinen, fick mig att känna mig som om jag hamnat i en framtidskildring – gjord 1965 – för att visa hur vi handlar år 2001”

  Hehe! Verkligen mitt i prick! :D

 2. Bra recension av den gröna marknaden, kunde inte sagt det bättre själv ;-). Jag handlar en hel del på Astrid och Aporna och Moroten och mycket av EKO sortimentet finns ju redan där. DDR-känslan var mitt i prick, så tyvärr blev jag inte så lycklig av besöket som jag hoppats på. Men alla är barn i början och marknaden är efterlängtad och helt rätt. Jag ska göra ett nytt försök på fredag. Lycka till med maten!

  1. Tack Cecilia! De har berättat för mig att de har ”barnsjukdomar” och tar gärna emot tips på förbättring, så det är bara att tipsa på! Ha det gott! P

 3. Hej!

  Jag ser minsann att du har fotograferat mina illustrationer jag har gjort för butiken (bild nr 3 och sista bilden). Jag undrar om det är okej för dig om jag sparar ner dom till datorn och möjligtvis lägger upp dom på min blogg. Självklart kan jag skriva att det är du som är fotografen och länka till din hemsida.

  Hör gärna av dig med en kommentar i min blogg!

  MVH
  Alexandra Hansen

  1. Hej Alexandra!
   Självklart kan du göra det! Ha det gott.
   Pernilla

Kommentarer är stängda.