Köttfri måndag igen! Jag tycker veckorna flyger fram och snart har vi haft två månader med köttfria måndagar.

Jag tycker det är spännande att experimentera med vegetariska rätter, men jag måste säga att jag är lika glad på tisdagen när jag inte har några restriktioner längre. Har funderat mycket på det här med olika dieter och olika sätt att förhålla sig till maten. Och jag har kommit fram till det som jag alltid kommer fram till när jag ska dra åt svångremmen och sätta upp gränser, regler och förhållningssätt inför ”beach 2012” som man säger…Lagom är bäst!

I det här fallet gillar jag ordet ”lagom”. Lite utav allt. Gärna en vegodag i veckan och gärna mer av frukt och grönt, men att ta bort kött helt, eller skippa kolhydrater….eller fett…eller vad det nu är man bör göra för att hålla sig på banan….jag tror mer att det handlar om att äta lite av allt och röra på sig mer. Att njuta av livet helt enkelt.

Idag njuter jag av det här lilla vegonumret. Den fungerar lika bra till lunch (lägg då till mer salladsblad)  som till en vegetarisk förrätt.

Varsågoda!

GULBETA MED CHÈVRE OCH ÄPPELSMÖR

4 pers

2 stora gulbetor eller 4 mindre
Salt
ca 200 g chèvreost på rulle
1 syrligt äpple
Ca en tsk citronsaft
50 g smör

En näve blandade salladsskott (eller mer om du vill ha en större sallad)
1 tsk olivolja
0,5 tsk vitvinsvinäger
Salt peppar

Ca 4 dl edamebönor
flingsalt
2 msk pinjenötter

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skiva gulbetorna i 8 skivor så att de är ca en cm tjocka.
3. Koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Känn med potatissticka. Det ska vara lite motstånd.

4. Lägg betorna på bakplåtspapper på en plåt. Skär chèvreosten i åtta lika stora skivor och lägg ovanpå betorna.
5. Toppa med äppelsmör och gratinera i ugn i ca fem-tio min tills osten smält en aning och fått lite färg.

ÄPPELSMÖR

1. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar.
2. Koka dem i smör tills de är mjuka. Ca 10 min.
3. Mixa äpple och smör med en stavmixer.
4. Spritsa i lite citronsaft.
5. Lägg en klick på varje beta.

SALLAD

1. Blanda olja, vinäger, salt och peppar och blanda i salladen precis innan servering.

EDAMEBÖNOR
1. Lägg de frysta bönorna i en kastrul med vatten som precis täcker dem och lite salt.
2. Koka upp och låt koka i ca en minut. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten.
3. Spritta ut ärtortna ur skidorna och strö över flingsalt.

PINJENÖTTER
1. Hetta upp en panna och rosta nötterna tills de fått fin färg. Rör ofta så att de inte bränns.

Servera gulbetan med den varma chèvreosten och det smälta äppelsmöret tillsammans med sallad och pinjenötter. (Gör gärna en större portion än den som är på bilden…) Klicka gärna på lite extra äppelsmör.

Ha en härlig dag och njut av livet!

Pernilla