Köttfri Måndag – Sexig polentapizza
Köttfri måndag igen! Gillar konceptet. Det ger mig vegetariska utmaningar varje vecka och det är kul att experimentera med endast gröna råvaror.
Idag experimenterar jag med polenta. Har faktiskt aldrig närmat mig det här gula, vackra majsmjölet förut, men med min spirande vegogen, blev jag riktigt nyfiken.
Polentagröt är ju en favorit i norra Italien, men jag är själv inte mycket för gröt…längre. Jag föråt mig på havregrynsgröt som liten, så jag ville prova på en annan form för de gula grynen.
För att få lite hjälp på traven skickade jag ut ett meddelande på twitter om ”hur gör man pollenta sexigt”? Och fick både handfasta tips som smör, massor med parmesanost och buljong, till att klä mig i tajt topp och hotpants….hm… Jag tog till mig osten och smöret och mina favoritingredienser.Hotpantsen och den tajta toppen får vänta…
Du kan naturligtvis toppa pizzan med vad du vill, så länge det är grönt om du nu kör en köttfri dag. Ruccolaoljan blev en höjdare som jag använt till salladsdressing flera gånger. Kan rekommenderas!
Dagens vego blir alltså en (nästan) klassisk glutenfri pizza.
Varsågoda!
POLENTAPIZZA MED SVAMP , TOMAT OCH RUCCOLAOLJA
(Glutenfri)
4 pers
1 liter grönsaksbuljong
200 g polenta
50 g parmesanost
2 msk smör
1 rödlök
4 skogschampinjoner
4 soltorkade tomater utan olja
1 mozzarella
TOMATSÅS
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
Ca 2 msk röd balsamvinäger
RUCCOLAOLJA
Ca 50 g ruccola
0,5 dl olivolja av fin kvalité
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1.Sätt ugnen på ca 190 grader.
2.Koka upp buljongen och tillsätt polentan lite i taget under omrörning. Låt puttra i ca fem minuter. Rör ofta så det inte klumpar sig.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och sprid ut polentan så den är ca 2 cm tjock. Låt den stelna till sig en aning. (jag oljade med lite olivolja, men det blir nog torrare med bakplåtspapper.
4. Täck pizzan med tomatsås, rödlök i skivor, skogschampinjoner i skivor, tomater i strimlor och mozzarella i tunna skivor.
5. Baka u ugnen i ca 15-20 min tills osten smält och polentan fått lite färg i kanterna.
TOMATSÅS
1. Riv vitlöken och fräs den utan att den får färg i olja i en kastrull.
2. Tillsätt tomater och balsamvinäger och koka ihop i ca 30 min.
3. Smaka av med salt och peppar.
RUCCOLAOLJA
1.Mixa ruccola och olja och smak av med salt och peppar.
Ha en grön och skön dag!
Hej hej
Pernilla
Comments
Går verkligen polenta ihop med LCHF? Näringsvärde per 100 g är 72 g kolhydrater och de ska väl inte överstiga 10 g enligt LCHF om jag inte missminner mig!?
Helt rätt! Slarv av mig. Men det är åtgärdat nu:) En glutenfri pizza blev det till slut! Tack för hjälpen. LCHF är väldigt nytt för mig och man lär sig så länge man lever. Hälsar pernilla
Skulle vara kul om du gör något LCHF bröd som man kan använda till frukost eller som grunden till pizza. Har sökt men hittar inga bra recept.
Mvh Kajsa
Hej Kajsa! är så ny i det här med LCHF men har ett recept på LCHF-bröd till dig här. Har inte provat det själv, men återkom gärna och berätta hur det blev.
Hälsar pernilla
http://samladerecept.blogspot.com/2010/12/opsiebrod.html
Vi har också gett oss på att ha köttfria måndagar i vårt kök. det finns verkligen en uppsjö av godsaker och fina recept att prova.
Polenta har vi nyss köpt hem för att prova, flera år sen sist och då föll det inte oss riktigt i smaken så vi håller tummarna:)
Hade lite samma känsla. Men man ska inte ge upp:) Lycka till! Pernilla