Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Soppa på månadens grönsak – jordärtskocka | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Soppa på månadens grönsak – jordärtskocka

Print Friendly, PDF & Email

Efter tre år i matvärlden och på bloggen (Firade den 12 januari!) är insikten om råvaror i säsong total. Det är en självklarhet tycker jag, att laga mat med det som odlas, växer och rör sig i skog och sjö just nu. Bättre, billigare och godare. Rent sunt förnuft alltså.

Och just nu är det säsong för jordärtskockan. Den lyxiga knöl som faktisk är släkt med solrosen, men som till skillnad från den, är flerårig och återkommer varje år.

I vår ska jag börja anlägga en köksträdgård och då blir det självklart jordärtskockor som ska få frodas och som jag sen kommer göra soppor, puréer och gratänger på! Som t ex  hjortfilé med jordärtskockspuré.
Här kommer en len,  lyxig soppa som passar både som förrätt och som huvudrätt.

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED BACKONKRISP OCH POTATISTÄRNINGAR
4 pers

500 g jordärtskockor
ca 4 potatisar av mjölig sort
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1,5 dl vitt vin
6 dl vatten
2,5 msk kycklingfond
4 dl vispgrädde

3 potatisar av fast sort t ex Amandine
2 msk smör
Salt
vitpeppar

100 g bacon
En liten bit purjolök

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka jordärtskockor, potatis, schalottenlök och vitlök.
2 Fräs i kastrull på medelvärme tillsammans med smör.
3. Tillsätt vin och koka ihop tills hälften återstår.
4. Tillsätt vatten och fond och låta allt sjuda i cirka 15 minuter.
5. Mixa soppan slät och tillsätt grädde.
6. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.

POTATIS

1. Skala och tärna potatisen och råstek den i smör.
2. Salta och peppra

BACON

1. Skär bacon i fina bitar och stek det krispigt.
2. Låt det rinna av på papper

Skiva purjolöken tunt och blanda med riven timjan.

SERVERA
Lägg en hög med potatis, bacon, och purjolök i en djup tallrik. Häll försiktigt soppan runt om.
Servera med nybakat bröd och smör.

Mums!

Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Barbro
Reply

Jordärtskockor har jag aldrig ätit,du har så fina foton så tack vare de så vet jag att jag sett dem i affären,men aldrig smakat,tror de är dags nu tack vare ditt recept.:)

Pernilla Elmquist
Reply

Vad roligt. Då har du något riktigt gott att se fram emot! Lycka till! Pernilla

Barbro
Reply

De var jättegott….Tack för en inspirerande matsida.

Pernilla Elmquist
Reply

Tack själv för att du är med och provlagar och kommenterar! P

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.