I kväll klockan 20.00 börjar Sveriges Mästerkock 2012 på Tv 4. Jag kommer sitta klistrad.

Som deltagare av första säsongen, dyker det upp många minnen och känslor när jag tänker tillbaka på audition i Helsingborg, bootcamp i Gävle och finalerna i Stockholm. Om känslan att laga mat för första gången utanför mitt kök, och få den bedömd av de tre stentuffa jurymedlemmarna Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg.

Är du nyfiken på vad som hände förra säsongen, kan du läsa i BAKOM KULISSERNA PÅ SVERIGES MÄSTERKOCK, eftersom jag bloggade hela vägen och berättade lite om hur det egentligen kändes att klivas in i rampljuset och laga mat inför en proffs jury med råvaror jag inte kände till och skapa en kulinarisk rätt som skulle få juryn på fall…på tid. Det var en magisk upplevelse hela vägen och att åka ut som nummer sex när Mannerström fällde en tår, det var min stora vinst.

I kväll börjar resan för fjorton nya Mästerkockar och någon ska ärva kronan …eller Sleven…av Louise Johansson, Sveriges fösta Mästerkock. Jag vet ju precis vilka våndor de tävlande står inför och hur otroligt kul de kommer ha på vägen. Känner mig nästan lite avis och skulle jag få söka igen, hade jag gjort det alla dar i veckan!

Sveriges Mästerkock förändrade mitt liv radikalt. Jag var frilansjournalist sedan 17 år, och tvekade om jag skulle fortsätta. Jag var på väg in i reklambranchen som copy, när jag plötsligt sökte till programmet och kom med.

Det blev början till en matresa, som resulterade i den här bloggen, som fyller ett år på torsdag. Här har jag bloggat om hundratals kulinariska utmaningar under året. Allt från pankakspanik och ostronkaos till chapatibröd och midsommarbuffé i vår nya stuga med familjen. Här finns spännande matupplevelser och massor av recept på god mat.

Det har gett mig ett jobb som matskribent för Sveriges störts veckotidninge Allers…

… där jag får skapa recept och presentera dem för läsarna och där jag f o m februari, kommer omvärldsbevaka allt som händer på den globala matfronten.

Jag driver också en egen cateringverksamhet ”Mästerkock i DITT eget kök” där jag kommer hem till folk och lagar mat. Allt från stora invigningsfester till små intima middagar.

Jag har gjort kockevents på mässor, festivaler och välgörande ändamål.

Framförallt har jag utvecklats som matlagare och fått större självförtroende i köket. Idag jobbar jag heltid med mat och min hobby och passion har blivit mitt yrke. Allt tack vara ”Mästerkocken” och de tre jurykockarna…eller Baloo, Mowgli och Baghera som vi också kallade dem.

Ett stort oändligt tack till dem och till hela produktionen som gjort detta möjligt. Jag lever min dröm och jag vet att några ur den här säsongens omgång kommer få möjligheten att göra det också.
Lycka till och må bäste amatörkock vinna!

Kramar
Pernilla