2012 är i gång och jag har gett mig löftet att ha en vit månad, börja träna oftare och äta hälsosam mat….ja, ni vet de där löftena man avger runt tolvslaget på nyårsafton efter rikligt med god champagne, men i år SKA jag försöka.

Men vi är inte riktigt där än. I morgon är det trettonhelgen och en sista chans att festa till det innan hälsojanuari slår till och jag brukar tänka så här…om jag nu ska dra åt alla svångremmar ordentligt f o m den nionde januari…varför inte festa till det ordentligt på julens sista helg? Den här piffade klassikern åt vi på nyårsafton, men visst passar den lika bra på trettondagen.

Varsågoda!

UGNSSTEKT OXFILÉ MED PURJOLÖKSGRATÄNG, PICKLADE LÖKAR, SVARTROT OCH RÖDVINSSÅS

4 pers

600 g oxfilé av mittbiten
salt
nymalen svartpeppar
1 msk olja
Smör

PURJOLÖKSGRATÄNG
1 kg fast fin potatis, t ex Amandine
1 gul lök
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
ca 4 dl vispgrädde
smör
salt
svartpeppar

RÖDVINSSÅS
1 msk smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk råsocker
5 dl rött vin
4 dl vatten
4 msk kalvfond
1 msk maizena
en klick smör

PICKLADE STEKLÖKAR
16 små steklökar
2 dl rödvinsvinäger
1 dl strösocker

STEKT SVARTROT
2 svartrötter
1 tsk citronsaft
smör och olivolja till stekning
salt

GÖR SÅ HÄR

OXFILÉ
1.Låt köttet ligga ute i rumstemperatur innan du börjar tillaga det. Sätt ugnen på 125 grader.
2.Salta och peppra köttet runt om.
3.Hetta upp en stekpanna och tillsätt en msk olja och en klick smör. Låt det byna ordentligt sedan steker du köttet runt om, så det får en ordentlig stekyta.
4.Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en termometer. Stek det i ugnen tills det har 52 grader (rött). Låte köttet vila minst 10 min innan du skär upp det i skivor.

PURJOLÖKSGRATÄNG

1.Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva lök och purjolök fint och stek mjuka i smör utan att de får färg.
3. Skiva potatisen fint.
4. Riv vitlöken.
5. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, lök, riven vitlök. Salta och peppra varje lager en aning.
6. Häll över grädden, klicka på lite extra smör och grattinera i ugnen i ca 30-40 min.

RÖDVINSSÅS

1 Finhacka schalottenlöken och riv vitlöksklyftan.
2 Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och socker och låt sockret smälta och löken bli mjuk.
3 Tillsätt vin, vatten och kalvfond och låt det koka ihop tills ca 3 dl återstår.
4 Sila såsen till en annan kastrull. Vispa i maizena och tillsätt en klick smör innan servering.

PICKLADE STEKLÖKAR
1 Koka ihop rödvinsvinäger och socker och låt svalna.
2 Koka lökarna i ca fem min tills de blir mjuka. Spola dem i kallt vatten och skala.
3 Lägg lökarna i lagen och låt dra i minst en timme.

STEKTA SVARTRÖTTER
1 Skala svartrötterna och skär dem i bitar.
2 Lägg dem i vatten och spritza citron över, så de inte blir missfärgade.
3 Råstek dem i olja och smör tills de blir mjuka.
4 Salta.

God Trettonhelg på er!
Pernilla