Sista dagen på ett fantastiskt år. Lite svindlande är det, när jag tänker tillbaka på 2011.

Jag lanserade min blogg den 12 januari i år, samma dag som Sveriges Mästerkock drog igång på Tv 4. Det blev början på ett helt makalöst matår för mig. Första halvan gick åt att börja blogga om mat och följa Mästerkocken på tv. Jag fick uppleva den roliga matresan vi gjorde tillsammans i Stockholm ännu en gång. men visst var det en märklig känsla att se programmet, där jag var ganska osynlig till en början men sedan tog det sig med vinst i kalvutmaningen.

Till slut lämnade jag programmet som nr 6,  medan Mannerström fällde en tår. Det var min seger och det där indiska brödet som jag åkte ut på…vem bryr sig om det idag? Den 9 januari sätter nästa omgång av Sveriges Mästerkock igång och jag kommer sitta klistrad.

Mina uppdrag för Allers satte igång på allvar under sommaren och jag har förnyat mitt kontrakt och kommer skriva nya matreportage under nästa år. Det är ett otroligt givande och inspirerande jobb där jag får vara kreativ och laga mat som jag älskar helt efter egna recept och idéer.

Jag kommer också ha en omvärlsdbevakning i tidningen där jag spanar in vad som händer på den spännande matfronten runt om i världen. Ett helt kanonuppdrag för en nyfiken matneard och journalist som jag är.

Mina cateringuppdrag har varit spännande upplevelser, från små intima middagar där jag varit både bröllopspresent och femtioårspresent, till soppluncher, studentskivor och invigningen på Stratiteq för 180 pers, där jag och MästerkocksAndreas lyckades servera runt 800 portioner mat på tre timmar. Jag tror vår Mästerkocksjury hade varit stolta över oss!

Jag och min sambo Jens blev med stuga och här vi grillat och lagat mat hela sommaren. Ett eget litet paradis som plötsligt dök upp i vårt liv och förgyllde vår tillvaro.

Här firade vi både midsommar och jul med mina killar Kalle och Niklas och trots att de är lite truliga tonårskillar, gillar dem stugan och allt småpyssel som hör till….

Stugan är fantastisk som matstudio för mina matjobb som jag gör tillsammans med fotograf Peter Erlandsson. Den ligger i en miljö som inspirerar hela tiden till nya matupplevelser.

Här finns skog, sjö, svamp, fisk, vilt och till våren ska vi börja odla grönsaker och örter. Känns helt rätt just nu när gastronomibranschen hyllar den närliggande naturen på alla sätt och vis.

Jag har lärt mig otroligt mycket under året och lagar en helt annan mat idag än för ett år sedan. Men visst kränger jag falukorv, pizza och enkla pastarätter fortfarande.

Jag har mött spännande människor i en värld där jag inte befunnit mig förut. Som på Matrundan på Österlen där jag träffade stjärnkocken Mathias Dahlgren. Inspiratör till många av mina matutmaningar. Jag har både besökt och lagat mat varit på inspirerande mat och vin-mässor och hela tiden lär jag mig något nytt.

Och framförallt är det så otroligt kul att se hur besöken på min blogg har ökat under året. Ni som tittar in här, gör att jag fortsätter inspireras och laga mat. Era kommentarer ger mig nya uppslag och ideer hela tiden. Min matresa är er matresa.

Ett nyårslöfte för nästa år, är att införa Köttfri måndag. Med tanke på miljö, hälsa och djur vill jag verka för en bättre kosthållning och för att vi alla ska kunna laga och äta mat av fina råvaror som mått bra hela vägen fram till tallriken på bordet. Därför kommer jag vara ännu mer noggrann med mina råvaror, eftersom de betyder allt i matlagning.

Ett annat löfte är att jag vill utveckla min kunskap om vin och mat i kombination. Min strävan är att alltid tipsa om dryck till den mat jag lagar och jag tror jag kommer ta en kurs i vin och dryck under 2012.

I kväll firar jag också treårsdag med min älskade sambo. Kan man få en mer romantisk årsdag? Fyrverkerier, champagne och fin mat. Menyn – grattinerad hummer, oxfilé provencale och snöägg, med spännande viner och fin champagne. Ibland måste jag nypa mig i armen när jag tänker på hur mitt liv har förändrats och jag känner mig alldeles ”prillig” av tacksamhet för allt som händer i mitt liv just nu.

Jag ser fram emot ett nytt år med nya utmaningar i köket, ännu mer god mat och hoppas vi ses igen!  Ha en riktigt rolig och god nyårsfton på er!

KRAM OCH GOTT NYTT ÅR!

Pernilla

2 svar

    1. Tack Gunnar! Ser också hur du jobbat på under året! Kör hårt du med och ett riktigt gott nytt år!

Kommentarer är stängda.