Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Sköna bruna bönor | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Sköna bruna bönor

Print Friendly, PDF & Email

När jag var liten var bruna bönor och falukorv min absoluta favoriträtt. Jag minns hur jag och min kusin protesterade  i sann sjuttiotalsanda om vi inte fick bruna bönor på julbordet en jul och tvingade mammorna att laga. Och varje gång jag fyllde år fick jag önska middag och det blev alltid bruna bönor. Gott, enkelt och billigt. Det fungerade fram tills jag blev arton år och upptäckte Oxfilé Provencale….till mammas och hushållskassans stora förtret…

Men jag måste säga, att än idag är bruna bönor min favorit.  Och idag gjorde jag dessa sötsyrliga bönor för första gången från grunden. Märkligt att jag inte provat detta förut, men det kan vara så att de som finns i butiken faktiskt är (har varit) så pass goda att de fungerat i alla år. Men någon gång ska vara den första och är man som jag, just nu inne på långkok, så är det här en toppenkandidat!

Varsågoda!

BRUNA BÖNOR MED KONFITERAT FLÄSK, KALKONFALU OCH KNAPERSTEKT SVÅL

4 pers

500 gr bruna bönor (Go Green)
1,5 l vatten
2 tsk salt
4 msk sirap
2 msk ättika
(tillsätt mer eller mindre av sirap och ättika efter smak)

400 g rimmad fläsksida med svål
Rapsolja

1 kalkonfalukorv eller riktigt falukorv
Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR

CONFITERAT FLÄSK & SVÅL
1 Sätt ugnen på 100 g och lägg fläsket i en gryta eller form och häll på rapsolja så att det täcker fläsket helt. Ugnsbaka i tio timmar. Ta fläsket ur oljan och låt det svalna. Vira in det i folie och lägg det i kylen under press i ett dygn.

2. Ta av svålen och skär fläsket i skivor och stek dem i sitt eget fett. Tills svålen blivit knaprig och fläsket är stekt.

BRUNA BÖNOR
1.Samma dag som du lägger fläsket i kylen, lägger du ärtorna i blöt och låter dem ligga i blöt över natten. Mina låg i blöt i runt tjugo timmar och hade kunnat ligga längre. Prova tjugofyra timmar.

2. Häll av vattnet och lägg bönorna i en rymlig kastrull. Häll på vatten och salt och låt sjuda i minst två timmar.

3. Skumma av och rör då och då.
4. Smaka av med sirap och ättika.

KALKONFALUKORV
1. Skär korven i skivor och snitta dem till hälften. Stek dem i smör. (Jag hade kalkonfalukorv hemma, annars hade det garanterat blivit riktigt falukorv!)

Servera rätt upp och ner. Drick iskall mjölk eller öl till. Grönsaker….bönor är väl grönsaker….
Mums!

Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Anders Öhman
Reply

Har faktiskt aldrig heller gjort denna favorit grån grunden. Men nu är det dags!

pernillaelmquist
Reply

Kör hårt! Kan bara bli bättre än findusrullen:) P

Veckans länkkärlek v 49 : Matgeek
Reply

[…] på det nu när Pernilla från Mästerkock i mitt eget kök precis lagt ut recept på Bruna bönor med konfiterat fläsk, kalkonfalu och knaperstekt svål. Det finns liksom inga ursäkter att inte göra det. Tänk det där en lördagslunch när man är […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.