På söndag är det första advent! Jag kan inte förstå att vi redan är där. Som ni kanske vet,  ni som följt mig sedan i somras, så har jag redan firat både advent, jul, nyår och påsk, eftersom det går till så i tidningsbranschen. Man måste vara ute i god tid för att tidningarna behöver så lång tid på sig att tryckas. Pressläggning heter det.

Jag trodde då – i augusti – när jag  tände brasan, pyntade med tända ljus och kokade glögg till mina vänner,  att jag skulle vara trött på julkstöket. Men inte.

Det är ju ett par månader sedan Peter och jag fotograferade det här för Allers ( nr 47) , så jag har inte alls tröttnat.  Satte just upp adventsstjärnan i vardagsrummet och ljusstaken i köket och ÄLSKAR denna mysiga tid.På söndag firar jag första adevnt i stugan på riktigt och nu kanske ska jag prova på några utan mina adventsfavoriter.

När kombinationen pepparkaka och blåmögelost gjorde entré på adventsborden, blev jag salig. Den smakkombinationen är bland de bästa jag vet. En ”match made in heaven”.  Här kommer en maffig variant på den duon. Kakan är lätt att göra och du behöver ingen ugn.

Varsågoda!

BLÅMÖGELCHEESECAKE MED KANDERADE VALNÖTTER OCH PÄRONPURÉ   (Recept i Allers nr 47)
Ca 12-16 bitar
Ca 30 min + ca två timmar i kylen

ca 200 g krossade pepparkakor
125 g smält smör
200 g Philadelphia cream cheese
125 g blåmögelost (jag använde Danablue Castello)
0,5 dl crème fraiche
En form, ca 20 cm i diameter med löstagbara kanter

GÖR SÅ HÄR

1. Krossa pepparkakorna med en mortel eller i en mixer. TIPS! Lägg pepparkakorna i en plastpåse och kavla sönder dem med en brödkavel.
2. Smält smöret och blanda med pepparkakssmul. Tryck ut kaksmulet i formens botten och en bit upp på kanten.
3. Vispa philadelphiaost, blåmögelost och crème fraiche till en kräm.
4. Bred ostkrämen i ett jämnt lager över pepparkaksbotten och ställ kallt i ca två timmar eller tills den stelnat en aning.
5. Garnera med kanderade valnötter och päronpuré.

PÄRONPURÉ
2 skalade päron i små tärningar
2,5 msk strösocker
1 dl päronjuice (jag använde Kiviks pärondryck)
2 msk citronjuice

GÖR SÅ HÄR
1.Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka ihop på medelvärme tills vätskan kokat in och päronen är mjuka. Ca 30 minuter. Kyl päronen och mixa sedan till en slät puré med en mixerstav.

KANDERADE VALNÖTTER
150 g grovhackade valnötter
2 msk smör
2 msk brunt farinsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och stek valnötterna på medelvärme i ca 3 minuter.
2. Tillsätt farinsocker och stek ytterligare i ca en minut. Rör hela tiden så att sockret fördelar sig på alla nötterna.
3. Låt nötterna svalna på bakplåtspapper. De nötter du inte använder på kakan, kan du lägga i en skål bredvid. Gott att mumsa på som de är.

Glad advent på er!
Pernilla

Foto: Peter Erlandsson