Smaker blir allt viktigare för mig. Rena smakar och kombinationer av smaker. Smaker där råvaran ska få smaka det den är och smaker som gifter sig och lever lyckliga i alla sina dar. Jag vill känna olika smaker på en tallrik och inte allt i en enda röra. Om en rätt är riktigt komponerad, känner man lite utav allting och smakerna bildar en harmoni i munnen som gör upplevelsen himmelsk.

Harmonisk huvudrätt från Copenhagen Wine festival 2011

I går blev jag oerhört sugen på isterband. Jag gillade det inte alls när jag var liten och har faktiskt inte ätit det på flera år. Det är en syrlig smak i korven och kanske var den lite bitsk när jag var liten. Men nu plötsligt längtar jag efter den gryniga korven.

Jag älskar också kål. Av alla de sorter (recept här) , men stuvad vitkål är en favorit. Därför ville jag prova med den mer mjälla spetskålen för att se hur den smaken skulle gifta sig med det syrliga isterbandet.
Sedan råkade jag slänga ett öga på Tv programmet Havets mat (Tv 8) häromdagen, (måste se mer av det!) och såg Tom Sjösted tillagade en gudomlig och enkel morotskräm, som jag kände smaken av bara genom att titta på programmet. Söta morötter och brynt smör. Helt underbart!

Den måste jag prova, tänkte jag och lagade den på gehör igår. Tittade sen i Toms recept och såg att han hade gul lök i, men det blev gudagott ändå. Helt fantastiskt rent ut sagt. Har hittat ett tillbehör som kan förföra vem som helst! Vilken smak!
Så gårdagen middag, blev något som jag gärna skulle äta till lunch idag….om det fanns något kvar.

Till maten drack vi vår sista Cuvée Du Vatican 2007 – ett vin som var en perfect match till den sötsyrliga rätten. det här vinet har en historia som jag gärna vill berätta mer om i en kommande blogg.
Varsågoda!

ISTERBAND MED STUVAD SPETSKÅL OCH BRYNT MOROTSKRÄM

2 pers

2 isterband
1 spetkålhuvud
Salt
1 msk smör
2 msk vetemjöl
Ca 2 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
4 morötter
1 vitlöksklyfta
100 g smör
Salt
Peppar
Citron

GÖR SÅ HÄR

1. Strimla kålen och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av.
2 Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa till en massa. Tillsätt mjölk, lite i taget, och vispa ordentligt så du inte får klumpar.
3 Smaka av med salt och vitpeppar.
4 Blanda i kålen. Smaka ev av med mer salt.

MORÖTTER

1 Skölj, skala och skär morötterna och vitlöken i bitar.
2 Bryn smöret.
3 Lägg i morötter och vitlök och låt koka tills de är mjuka.
4 Sila av smöret och kör morötterna i mixer eller med mixerstav.
5 Smaka av med salt, peppar och citron.

ISTERBAND
1 Picka hål på isterbanden och stek dem i smör tills de är varma och har en fin färg.

Mums!

2 svar

  1. Hej Pernilla! Tack för detta underbara recept! Verkligen en fantastisk smakkombo. Kram från en matgalen tjej

    1. Hej! Eller hur? de där morötterna kommer hänga med ett tag! Hälsar pernilla

Kommentarer är stängda.