Nu är snart november över – tiden  flyger fram när man har kul!– och december, årets festmånad numer ett, är precis runt hörnet. Och tur är väl det. Jag längtar efter glamour!

Hösten kan ju vara rätt murrig så här i november och långkoken och grytorna står som spön i backan. Gott som tusan, men kanske inte den där festliga maten du vill servera på annandagen eller nyårsafton. Eller?

Jag älskar ju mustiga köttgrytor och syrliga fiskgrytor och visst fungerar det väl utmärkt på både annandagen, nyårsafton och vilken tisdag som helst egentligen…men glamouröst…njae?  I alla fall…den här gången ville jag utmana mig själv med något ”tjusigare” på tallriken inför kommande festhelger.

Och den här gången blir det anka.  Jag har nog lagat anka två gånger tidigare i mitt liv, och då med en klassisk apelsinsås. Men istället för en apelsinsås, provade jag plommon och för att utmana rätten ett snäpp till lade jag till picklade grönsaker vilket satte griller i huvudet på oss, när vi skulle välja vin till maten. Vi hittade till sist ett rött vin som fungerade utmärkt Quintay Pinot Noir (nr 92145). Ett kryddigt och bärigt vin från Chile som balanserade smakerna fint.

Den här huvudrätten serverade jag till bröllopsparet, som jag lagade en trerätters till i fredags och den skulle fungera lika bra på annandagen…eller nyårsafton….eller varför inte nästa tisdag? Mer glamour i vardagen säger jag!

Varsågoda!

ANKBRÖST MED PLOMMONSÅS, MANDELPOTATISPURÉ, EDAMEBÖNOR OCH PICKLADE GRÖNSAKER

4 pers

ANKBRÖST
2-4 ankbröst (ca 600 g)
Salt
Nymald svartpeppar

MANDELPOTATISPURÉ
Ca 1 kg mandelpotatis
0.5 dl vispgrädde
0.3 dl mjölk
180 g smör
salt och vitpeppar

PICKLADE GRÖNSAKER

3 morötter i olika färger
0,5 zucchini i tunna strimlor
Lag
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

PLOMMONSÅS

8 st plommon, ca 300 g
1 msk vatten
2 dl strösocker
1 tsk citron, pressad
2 tsk ingefära, riven färsk

Edamebönor

GÖR SÅ HÄR

ANKBRÖST

1. Snitta ett rutmönster i svålen på ankbrösten utan att skära för långt ner i köttet.
2. Salta och peppra runt om.
3. Stek bröstet i torr, kall panna som du sätter på medelvärme med skinnet nedåt i ca 2-3 min. Dra på värmen ordentligt och stek i ca två min till. Vänd och stek snabbt andra sidan.
4. Sätt ugnen på 150 grader.
5. Lägg brösten i en ugnsfast form med skinnsidan nedåt och stek dem till innertemperaturen är 57-60 grader.
6. Låt brösten vila i tio minuter under folie.
7. Skär ankan i två cm tjocka skivor.

Tips! För att få en riktigt krispig yta, fick jag tipset om att bränna på med en brännare innan servering….kanske värt att prova. Hör av dig om du gör det!

MANDELPOTATISPURÉ

1. Skala och koka potatisen. Låt den ånga av väl.
2. Pressa den genom purépress eller använd elvisp.
3. Blanda den med grädde, mjölk, smör, salt och peppar.

PLOMMONSÅS
1. Kärna ur plommonen och skär dem i bitar. Blanda plommon med vatten och sjud 2-3 min.
2. Tillsätt strösocker, citronsaft och ingefära. Sjud ytterligare tills du får en fin konsistens. Mixa om du vill ha en slät sås.

EDAMEBÖNOR
1. Koka bönorna enligt anvisning. Slunga dem sedan i lite smör och toppa med flingsalt.

Au revoir!
Pernilla

6 svar

 1. shit vad duktig du är! du är en riktig förebild inom matvärlden! vad gör du nu förtiden? jobbar du något med mat eller håller det sig på fritidsnivå? jag driver själv en matblogg, kika gärna in kram Viktor

  1. Hej Viktor! tack för din fina kommentar. Kul att du är så ”matnördig”. Med 19 år bakom dig, har du ett helt liv framför dig att utforska matvärlden. Jag jobbar som matskribent för bl a Allers och Allt om Mat idag. Är journalist sedan 19 år. Sedan gör jag cateringuppdrag och eventkocksuppdrag. Så det är bara mat för mig.
   Ser på din blogg att du börjat ganska nyligen. Kör hårt och laga mycket mat! Lycka till! Pernilla

 2. Hej Pernilla!
  Tack för ett mycket gott Ank recept.
  Vi hade det som Nyårssupe alla tyckte att det var supergott.Plommonsåsen var en hit, den gav ochså färg till rätten. För att gästerna skulle slippa steklukten, så stekte jag ankbrösten en timme innan dom skulle komma.Sedan var det bara inn i ugnen när det var dags.Brände av skinnet lite innan servering med en gammal ”gaslödkolv” som jag hittade i mitt förråd. Fungerade perfekt.God fortsättning 2012

  1. Vad roligt att höra! Och vilken uppfinningsrikedom med gaslödkolven:) Har själv funderat på just att bränna av skinnet precis innan servering så det blir krispigt. Önskar dig och dina gästeer ett gott nyrr år och god fortsättning på 2012! Pernilla

 3. Ser att detta är ett gammalt inlägg men jag vill påpeka att för att få det där optimala krispiga skinnet till anka bör man påbörja stekningen skinnsidan ner i en KALL panna för att inte försegla fettet utan låta det smälta, börja på medelvärme ett par tre minuter tills du ser att fettet börjat smälta. Ta sedan och kör på ordentligt med värme och gör skinnet krispigt detta bör ta två till tre minuter ytterligare. Ta sedan och häll av fettet från stekpannan i en skål, spara fettet då detta är enormt gott att t.ex. steka potatis i till något senare tillfälle. Försegla sedan ankbrösten på hög värme vänd dem skinnsidan ner och stoppa in i ugn (150-175 grader är optimalt) tills ankan når en temperatur från 57 till 60 grader beroende på hur du föredrar dinn anka. Ankan ska sedan precis som sagt i artikeln ovan få vila rätt länge (5-10 minuter) och precis innan servering skärs ankan i minst 2 cm tjocka skivor så den behåller värmen som den ska.

  Ett annat tips är att göra en kinesisk stil på plommonsåsen då detta passar fantastiskt med anka och detta bevisas på väldigt många restauranger. För norden tänker jag främst på dinner i Oslo som serverar en sådan sås som är så god att det är värt en resa till oslo bara för den.

  1. Tusen tack för ditt inlägg Johan. Ska nämligen steka 30 ankbröst på fredag och detta gör att det kommer bli ännu bättre:) Pernilla

Kommentarer är stängda.