Catering och eventkockuppdrag är riktigt roligt. Jag får laga mat på plats, ibland tillsammans med gästerna, dela upplevelsen och bjuda dem på min mat. Härligt varje gång! För det är ju trots allt det som är grejen, att laga och se andra njuta av min mat.

I fredags var jag ”bröllopspresent” hemma hos paret Bentzel med uppdrag att laga en trerätters. Jag traskade upp de fyra våningarna, (utan hiss men jag ”ser det som ett gympass” som min sambo brukar säga), med alla mina råvaror, knivar, skalare, recept mm för att hamna i ett riktigt härlig, nyrenoverat kök.
Gott om plats, stora arbetsytor, modernt inrett, gasspis, ”tallriksuppvärmare” och så nytt att det nästa kändes som ett demokök i en chick köksbutik.

Dagens meny bestod av en grov laxtartar efter ett recept av Mathias Dahlgren

ankbröst med picklade grönsaker, mandelpotatispuré och plommonsås…

och champagnemousse med bär och bränt socker.

Mina matgäster hade bett om att få vara med i köket och ”souscheffa”, så jag satte dem alla i arbete så snart jag var på plats och de verkade trivas med att bli lite ”bossade” i köket.

Det flöt på riktigt bra, med några få undantag som några kristalliserade sockerlagar som vi fick göra om ett par gånger, en potatispuré som fick saltas upp ordentligt innan servering och jag som ännu en gång tänkte steka ankbrösten i olja….fast det ska vara torr panna. Vad ÄR det med mig och torr panna? Det var just det jag åkte ur Mästerkocken på – stekte chapatibröd i olja istället för i torr panna. Jag kom dock på mitt misstag i sista sekunden och ankorna blev stekta som de skulle. I torr panna.

Mina ”souscheffar” skar kuber av gurka, lax och äpple och vi stekte ankbröst under den nya fläkten som liknade mer en lampa än en fläkt. Riktigt cool, måste jag säga. Effektiv var den också.
Mitt i preppen insåg jag att jag glömt forellromen. Det är märkligt. Hur mycket jag än planerar, kollar, dubbelkollar och kollar igen….så är det alltid något som stannar hemma på min egen hylla. Min käre sambo ryckte ut och svepte förbi delikatessen och levererade några gram forellrom till förrätten, precis i rättan tid. Tack fina du! Förhoppningsvis märkte gästerna inte mycket av den lilla fadäsen…för man vill ju ha allt på plats när man väl sätter igång. Får försöka hitta ett system för hur det där ska funka.

Men förutom detta avlöpte kvällen riktigt bra och det känns härligt när man hör gästerna skratta, äta och skicka tillbaka de där tomma tallrikarna, som bevis på att du lyckats med in uppgift.
Tack till er fyra, för en rolig kväll!
Varsågoda. Kvällens förrätt.

GROV TARTAR PÅ SALMALAX, GURKA, ÄPPLE OCH PEPPAROTSKRÄM

400 g lax
Lag
1 liter vatten
2,5 msk salt

4 mycket tunna skivor danskt rågbröd
0,5 gurka
1 grönt äpple
1 dl gräddfil
1 msk färsk pepparrot
1 msk dijonsenap
1 msk vatten

Garnering
4 msk forellrom
2 msk hackad gräslök
20 små dillkvistar
0,5 dl salladsskott
1 krm nymald svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda lagen tills saltet löst sig. Lägg lax i lag och ställ kallt i kylen i tolv timmar.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Lägg brödet på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 25 min tills brödet blir knaprigt. Bryt det i bitar.
4. Skär laxen i kuber, ca 2 x2 cm.
5. Skala äpple och gurka och skär i kuber.
6. Blanda gräddfil och pepparrot.
7. Blanda dijonsenap och vatten.

SERVERING
1. Bred gräddfil på tallrikar.
2. Lägg på lax, gurka och äpple.
3. Ringla över senap och garnera med brödkrutonger, forellrom, gräslök, dill och salladsskott. Strö över svartpeppar och servera.

Hejhej
Pernilla

4 svar

  1. Det ser gott ut! Laxen med de grova krutongerna måste jag testa en dag! Även champagnemousse låter spännande! Lägg gärna upp receptet :)

    1. Hej hej! Det blev väldigt gott med det danska rågbrödet. Champagnempussen kommer framöver. Bara att hålla utkik:)

  2. Hej Pernilla!

    …och tack för en mycket trevlig middag. Vi njöt för fulla muggar och lärde oss mycket. Bl.a. att potatispure kräver tonvis med salt :-)

  3. Stort tack själv! Vi hade en supertrevlig kväll och maten smakade verkligen fantastiskt! Hoppas pizzan satt fint när du kom hem ;-)

Kommentarer är stängda.