Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

I väntan på julstruts – julig kalkonfilé

Print Friendly

Häromdagen fick jag i uppdrag att skapa en jullunch med efterrätt för fyrtio personer. Min första instinkt var självklart sill, skinka, jansson, köttbullar….men det skulle INTE vara en jultallrik. Härligt, tänkte jag och växlade snabbt om från inkörda jul..spår. Den traditionella julmaten kommer ju som ett brev på posten och det känns inte som en direkt utmaning att göra julskinka i det här läget.

Var börjar man då? Jo. Smaker. Kanel, nejlika, rödkål, mandel. Och sen – råvaror. Om nu skinkan är bannlyst så finns det ju lax, (lite tråkigt) Sill (för traditionellt?) Fågel då? Anka kanske. Struts? Visst hade det varit kul att blomma ut fullkomligt i all sin juliga kreativitet, men jag vet inte om mina matgäster är mogna för julstruts än?

Så valet föll på kalkon. Mamma gjorde ofta julkalkon på annandan och jag älskar den vita fågeln, den gräddiga såsen, den sötbeska brysselkålen och knackiga hasselbackspotatisar.
Så med mammas kalkon i minnet, skapade jag den här kalkonrätten och hoppas mina gäster ska få en doft och en försmak av en gnistrande och glimmande jul. (efterrätten kommer jag till…..)
Varsågoda!

HOUNGSGLAZERAD KALKONFILÉ MED MANDELPOTATISPURÉ, ÄPPELKÅL OCH TRANBÄRSKY

4 pers

Ca 600 g kalkonfilé
smör
nymalen svartpeppar
salt

glaze
1 msk kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 tsk sötstark senap
1 vitlöksklyfta

MANDELPOTATISPURÉ
ca 1 kg mandelpotatis
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
smör
salt
vitpeppar

ÄPPELKÅL

smör
0,5 stort rödkålshuvud
4 syrliga äpplen (Granny Smith)
1 rödlök
1 kanelstång
3 nejlikor
2 lagerblad
4 msk rödvinsvinäger
4 msk socker
1 dl vitt vin
salt

TRANBÄRSSKY
steksky från kalkonen
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 msk kalvfond
ca 1 msk tranbärsgelé
1 dl tranbär (finns frysta)

Små fina gröna ärtor
rostade mandelflagor

GÖR SÅ HÄR

1. Salta och peppra kalkonfilén. Gnid in kryddorna i köttet och stek dem i rikligt med smör i het panna så att du får en stekyta runt om. Ös med smör medan du steker.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg filéerna i en ugnsfast form och stick in en termometer. Ugnsstek tills du har en innertemperatur på 64 grader. Ta ut filéerna och sätt folie över formen och låt dem vila i ca tio minuter.

GLAZE
1.Blanda ingredienserna i en skål och pensla över filéerna innan servering. Pensla i några omgångar så blir det riktigt smarrigt.

MANDELPOTATISPURÉ

1. Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
2. Stöt den med en potatisstöt.
3. Värm på grädde och mjölk och blanda med potatisen. Mixa eller använd elvisp för att få en slät puré.
4. Blanda i smör och smaka av med salt och vitpeppar.

ÄPPELKÅL
1. Strimla rödkålen och rödlöken.
2. Ska äpplet och strimla skär det i klyftor.
3. Fräs kanelstång, rödkål, rödlök och äpple i smör i en kastrull utan att det tar färg.
4. Tillsätt vinäger socker, vin och lagerblad och låt koka i ca 45 minuter.
5. Smaka av med salt.

TRANBÄRSSKY
1. Sila stekskyn så du får bort brända bitar
2. Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet
3. Tillsätt steksky och lite av vatten och vispa hela tiden.
4. Tillsätt vatten och kalvfond
5. Späd med vatten tills det får bra konsistens och låt koka ihop i ca tio minuter.
5. Tillsätt tranbärsgelé och färska tranbär och smak av med salt och peppar

GRÖNA ÄRTOR
1 Koka små fina gröna ärtor enlig anvisningarna på paketet. Salta och blanda i en klick smör.

ROSTADE MANDELFLAGOR
1.Rosta ca 3 msk mandelflagor i torr stekpanna tills de fått fin färg.

Servera
1 Skiva kalkonfilén i ca en cm tjocka skivor. Lägg dem på en bädd av äppelkål och servera med potatispuré, ärtor och tranbärsksy.

Det börjar dofta jul….
Hejhej
P

Pernilla Elmquist

Comments

ullis
Reply

Hallå Pernilla! förljer bloggen med spänning!! du jag tänkte laga receptet med julkalkonen på självaste julafton , men funderar på att byta ut kalkonen till anka. Tror du det funkar? jag tycker det borde bli lika smaskigt och då kan kag använda ditt ankrecept för att göra ankan. Har aldrig gjort anka. Behöver ju inte använda glacen. kram Ullis

pernillaelmquist
Reply

Hej Ullis! Absolut. Inga problem att göra ankan till de här tillbehören, men som sagt, skippa glazen och gå på ankreceptet då du steker ankan. Viktigast där är en termometer så du får rätt innertemperatur! Lycka till! Pernilla

maria Trymell
Reply

Vilket fantastiskt tips! Det är bland det godaste jag har ätit! Tänker göra rödkålen på julafton.

maria Trymell
Reply

just det, jag bytte 4msk rödvinsvinäger mot 4msk vitvinsvinäger och tog rödvin ist för vitt vin. Såååååå gott

Pernilla Elmquist
Reply

Precis så ska man göra. Fixa till receptet så det passar din smak:) Ett recept är bara som en blåkopia och till för att man ska göra sin egen grej av det! P

Pernilla Elmquist
Reply

Vad kul att det smakade! Tack för din fina kommentar:) Pernilla