När jag går på en matmässa, vill jag bli  inspirerad och hungrig. Jag vill hitta nya spännande råvaror, maträtter, ingredienser och prova på allt kulinariskt mellan himmel och jord.

I torsdags åkte jag till Mitt Kökmässan, som den stora matmässan nu heter, i Älvsjö för att inspireras och träffa mina mästerkocksvänner Jessica Frej och Louise Johansson, som båda hade framträdanden på mässan.

Jag besökte den här mässan för första gången förra året, då vi var mitt under inspelning av Sveriges Mästerkock, och hela matvärlden hade just hade öppnat sig för mig. Den här gången hade jag lite mer på fötterna och förväntade mig en massa nyheter som jag skulle kunna använda mig av i mina kommande kulinariska utmaningar.
Dagen började med att Matbloggpriset skulle delas ut och jag rusade allt vad jag kunde för att hinna vara med. Tyvärr missade jag det men förutom Matplatsen och Söta Saker, som blivit folkets vinnare, fick matbloggspoeten (vilken cool titel!) Gittos Mat som skrivs av Margit Richert. Kul matblogg som använder sig av det skrivna ordet på ett finurligt sätt. Det gillar jag! Här skriver hon själv om hur det känns att vinna Stora Matbloggspriset.

Eftersom klockan var lunch, ställde jag mig i den förvånansvärt korta kön till Kockarnas krog för att provsmaka toppkockarnas specialkomponerade rätter. Det stod mellan Diedrichsens vegorätt och Myllymäkis Hjälmargös. Gösen slog grönsaken på mållinjen och det var verkligen en god fisk.

Min Hälleflundra...om nu någon trodde något annat…

Så god att jag åkte hem och gjorde hälleflundra på fredagskvällen…i brist på Hjälmargös….Lunchen var njutbart trots den långa väntetiden, men undrar varför den ende kvinnliga kocken i samlingen, Tina, representerade med en köttbullesmörgås med indiska smaker?
För att vara en matmässa är Mitt Kök väldigt mycket en vinmässa. Inget fel i det, eftersom jag verkligen förespråkar mat&vin i kombination, men vinet hade helt klart överhand på den här mässan vad gäller montrar med mat.

Man får nästa leta efter maten, men tittar man riktigt noga, så dyker det upp en strutspastej, rökta laxfenor, olivoljor, ostar, bröd, lakrits, sushi och charkprodukter från norr till söder.

Jag fastnade vid Paolo Robertos olivolja, som hans fastrar producerar och måsta säga att den slog det mesta i olivoljegenre på mässan. O-vikens opastöriserade ost är en favorit sedan jag mötte dem på mässa i Göteborg och det gotländska vita vinet var också en överraskning.

Jag fick också veta att ramslöken är fridlyst överallt i Sverige förutom på Gotland…det hade jag ingen aning om… och gillade verkligen Ramslökspeston från Gotland. Så då blir det väl en tripp till Gotland i vår för att plocka den lilla löken.

På Mitt Kökscenen pratade toppkocken Tommy Myllymäki och sommeliern Jens Dolk om sin matresa i Sverige och deras provsmakningsbricka som såg mer än lockande ut.

Visste ni att om du ska ha den absolut bästa kvalitén av Kalix löjrom, så ska du alltid fråga efter löjrom från vecka 3. Då är den som bäst.

Jag fick också bevittna duellen mellan min Mästerkockskompis Jessica och hennes vapendragare Filip Fastén. Båda fick laga en rätt på trettio minuter av råvaror de inte hade en aning om. Jag höll ju tummarna för Jessica, men insåg att det kan vara svårt att slå en årets Kockfinalist (2011)…men icke sa nicke. Med fint stekt kottlett och förförisk potatisgratäng-i-stekpanna med smör och grädde, vann Jessica mitt och publikens hjärta. 7-3 till tv-Mästerkocken!

Efter Jessica gick Louise ”Torskryggen” Johansson på scenen och lagade sin vinnarrätt…torskrygg. Vi fick följa med på Mästerkocksresan igen och både Jessica och jag fällde en tår när vi fick se klipp från tävlingen.

Jag, Jessica, Louise och hennes mamma Susanne, avslutade mässkvällen med ett besök på Restaurang AG och fick både en ohyggligt god, köttig middag, där jag försökte äta en perfekt stekt 300 gramms entrecôte (HUR tänkte jag? 300 gram kött! Så mycket kött har jag aldrig ätit förut).

Vi fick också göra ett besök i köket och fick oss en lektion i kött av kocken Johan Jureskog, som förövrigt också driver Rolfs Kök och har skapat den där fläsksidan som jag gett mig den på att återskapa. Ser mycket emot hans kommande kokbok!

Louise köpte kött av finaste kvalité till sin inflyttningsfest och vi fick alla berätta anekdoter från Mästerkocken, vilket roade Jureskog ordentligt.

Det blev en riktigt ”matig” dag i Stockholm, som gett mig mycket inspiration och mycket värdefull köttkunskap.

Hejhej
Pernilla

4 svar

   1. OK länkangivelse funkar ändå inte, Länken var till LFW på Taffel.se ”matalskaren” Googla själva! ”Ramslök”.

    Misstänker att montersäljaren förväxlat ramslök och kajplök. Den senare finns väl nästan bara på Gotland.

    1. Hej Örjan! ser att du försökt länka till artiklen. Konstigt nog är den där….den bara syns inte…vet inte varför det är så. Ska föröska få ordning på det hela. tack i alla fall för din länk och det verkar som Ramslöken inte är fridlyst någonstans. Pernilla

Kommentarer är stängda.