För ett år sedan åkte jag upp till Stockholm för att tävla i Sveriges Mästerkock (här finns alla bakom-kulissernabloggar från programmet). Då hade jag ingen aning om vad det skulle innebära för min framtid utan jag reste med en resväska packade med massor med kokböcker och en känsla av skräckblandad förtjusning.

Innan min matresa i Mästerkocken började, bjöd min sambo mig på en kombinerad födelsedagspresent/inspirationsafton på Rolfs Kök i Stockholm. Ett matminne som etsat sig fast för alltid.
Vi satt vid baren och hade full inblick i det lilla köket och jag tittade fascinerat på hur kockarna jobbade så svetten lackade och blev ännu mer nervös inför Mästerkockstävlingen. Jag hade aldrig besökt ett restaurangkök förut men jag kände redan då att jag var avundsjuk på kockarna i köket.

Jag ville också känna pulsen, stressen, adrenalinet pumpa bland kokande kastruller, heta stekhällar och ljuvliga dofter. Jag ville bli kock.

Den kvällen var början på mitt nya liv och den kvällen åt jag den godaste kombination mat och vin som jag någonsin ätit – Confiterad fläsksida med vitkål, rödlök och potatispuré…om jag minns helt rätt. Till maten drack vi ett knastertorrt rött på nebbiolodruvan, Vietti, Perbacco, Nebbiolo från Piemonte (nr 73952) och det var en sådan där upplevelse när mat och vin gifter sig och man bara vet att de kommer leva lyckliga i alla sina dar.
Snart ska jag göra en catering för 15 hungriga bandyspelare och jag vill försöka återskapa den här upplevelsen för dem. Så i helgen gjorde jag ett första försök och resultatet blev riktigt gott. Som min sambo uttryckte det: ”Om du ska imponera på någon man i ditt liv igen…så laga det här”.

Tyvärr fick jag inte tag på fläsksida i fredags och det vin vi drack var beställningsvara, men vi provade med karré istället och ett annat italienskt vin Sorì Paitin Barbaresco (nr 92184) och det här blev helt klart en variant på mitt bästa matminne från Rolfs Kök.
Varsågoda!

CONFITTERAD FLÄSKKARRÉ MED RÖDLÖK , SYRAD VITKÅL OCH MANDELPOTATISPURÉ

ca 4 pers

8 skivor fläskkarré
3 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
timjan
olivolja
citron skal

ca 2 msk soja
1 msk honung
svartpeppar
flingsalt

smör och olivolja att steka i

POTATISPURE

12 mandelpotatisar
ca 1 dl grädde
ca 1 dl mjölk
en msk smör
salt
vitpeppar

SYRAD SPESKÅL

1 spetskål
ca 3 dl vitvinsvinäger (beror på hur syrligt du vill att det ska vara. men det ska bita till ordentligt)
2 dl vatten
2 dl socker

RÖDLÖK
4 rödlökar
4 msk rödvinvinäger
2 msk socker
salt
2 lagerblad
2 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

FLÄSK
1. Blanda vitlöksklyftor, salt, svartpeppar, timjan, olivolja, citronskal och lägg köttet i marinaden i en plastburk eller plastpåse. Låt dra i kyl i ett dygn.
2 Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i en ugnsfast form och häll olivolja över köttet så att det är helt täckt. Låt sakta ugnsbakas i ca fyra timmar.
3 Ta upp köttet ur oljan och torka av det. Blanda soja, honung, salt och peppar och pensla köttet. Låt det ligga och dra till sig marinaden i någon timme. Stek sen köttet i olja och smör på hög värme i några sekunder på varje sida så du får en stekyta.

MANDELPOTATISPURÉ
1 Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten i ca femton minuter.
2 Mosa dem med potatisstöt.
3 Värm grädde och mjölk och tillsätt till potatisen.
4 Mixa med mixerstav till en len puré. Späd med mer mjölk om du behöver för att få en bra konsistens.
5 smaka av med salt och vitpeppar.

SYRAD SPETSKÅL
1 Skölj och strimla kålen.
2 Blanda ingredienserna till lagen och lägg kålen i lagen. Låt dra i minst en timme. Ännu bättre om den får stå över natten.

RÖDLÖK

1 Skiva löken tunt och lägg i en kastrull.
2 Tillsätt vinäger, socker, salt, lagerblad och vatten. Låt dra i en timme.
3 Koka på svag värme ihop lök och kryddor tills löken är mjuk.

Nästa vecka provar jag med fläsksida och det ursprungliga vinet så får vi se vad som händer då.

HejHej
Pernilla

8 svar

    1. Gör det! Nästa försök blir med en riktig fläsksida med svål. Har fått receptet av Rolfs kök. Återkommer med försök två:)

Kommentarer är stängda.