Jag älskar mat. Och igår gjorde jag mitt första framträdande på Älska Matmässan i Malmö.

En mysig mässa med i första hand lokala producenter och restaurangfolk men också godbitar från andra delar av världen.

Här fanns goda delikatesser, ostar, oljor, praliner, lakrits och vin.

Hos Guacceros Tops Vinimport fastande vi hos Jonas, Barbro och Carolina och provsmakade oss ignom i stort sett hela sortimentet av goda italienska viner, där vi hittade ett fynd, Duca dÀragona (73314) för 129 kr. Oerhört prisvärt vin tyckte vi allihopa som provade.

Jag blev också väldigt förtjust i  den här champagnen. Treuffet Carte Blanc Brut, som importeras av Cajsas Cave och säljs på nätet för 281 kr flaskan. Fruktig, friskt och en härlig champagne till nyår.

Vi passade också på att vara med på Gustibus Wine and Spirit academys sherryprovning, under ledning av Anders Öhman. Han hade en tuff nöt att knäcka, för att att avlägsna våra ”tantsherry”-fördomar, och jag tycker han lyckades ganska bra.

Men min huvuduppgift under dagen var att prata en halvtimme med Jesper Aspegren om att våga laga mat på Älska Matmässans scen. En liten kort inspirationsstund till andra matälskare som kanske inte vågat ta steget att prova på nya råvaror och tekniker.

Jag hade valt att göra en mildrökt lax på alspån i en gryta på spisen. En kul teknik som jag upptäckte i somras i ett recept i någon av mina mattidningar. Till laxen hade jag bakat två äpplen, Signe Tillisch, i äppelmust från Sövde Musteri och toppade det hela med en pepparrotskräm, laxrom och krasse.

En halvtimme är inte lång tid, så det mesta hade jag förberett. Trots det gick vi över tiden, jag och Jesper. Men vi är båda pratglada och jag hade gärna snackat mat en stund till med denne matveteran som verkligen får en att slappna av på scenen och ha kul.

Vi pratade om självförtroende i köket och jag erkände att jag varit ”rädd” för råvaror som kött, färska fiska och hela kycklingar, men att Mästerkocken gjorde att jag byggt upp ett nytt självförtroende i köket. Mer och mer ser jag att jag vill inspirera andra att våga laga mera mat. Prova nya saker, våga misslyckas och på det sättet lära sig mer,  för den matvärld som öppnat sig för mig efter Sveriges Mästerkock, den är helt fantastiskt. Så häng med på min resa och bli en Mästerkock i ditt eget kök och tack alla som tittade förbi!

Här kommer receptet på min rökta lax.

Varsågoda!

MILDRÖKT LAX MED BAKAT ROSMARINÄPPLE, PEPPRAOTSKRÄM OCH KRASSE
Ca sex pers

400 g lax med skinnsida
2 dl salt
2 tsk socker
3 dl alspån
1 syrligt äpple
Ca 4 dl äppelmust (det ska täcka äppelbitarna)
1 kvist rosmarin

2 msk turkisk yoghurt eller crème fraiche
en bit riven pepparrot efter smak
1 tsk honung
Salt
Svartpeppar

Laxrom eller forellrom
Krasse

GÖR SÅ HÄR
1. Frys laxbiten i tre dygn.
2. Tina laxen och klappa in salt och socker runt om laxen. Lägg den i plastpåse och rimma i kylen i ca tre-fyra timmar.
3. Lägg alspån i en gjutjärnsgryta som du inte är jätterädd om (om det bränns). Sätt plattan på högsta värme och värm upp spånen under lock så att det börjar ryka ordentligt.
4. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt, på med locket och dra grytan från plattan. Låt laxen ligga i röken i ca 15 min.
5.Ta upp laxen och skär bort skinnsidan. Torka av alspån som fastnat på laxen.
6. Skär laxen i fina kuber.

ÄPPLE
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skala och tärna äpplet i fina kuber. Ca 1 cm.
3. Lägg äppelkuberna i en ugnsfast form. Häll över äppelmust så att det täcker kuberna och lägg i en rosmarinkvist.
4. Täck med folie och baka i ugnen i femton minuter.
5. Spar lite av musten till servering.

PEPPARROTSKRÄM
1. Skala och riv ca en msk pepparrot.
2. Blanda med yoghurt eller crème fraiche. (Yoghurten blirmer rinnig än crème fraichen). Smaka av med salt, peppar och lite honung.

SERVERA
1. Lägg kuber av lax och äpple på ett fint fat.
2. Spritsa pepparrotskräm över.
3. Skeda över lite av äppelmusten.
4. Garnera med rom och krasse.

Hej hej
Pernilla