Igår slog beslutsångesten till ordentligt. Jag stod och tvekade i mataffären hur länge som helst. Jag såg blomkålsgratäng framför mig, men vad skulle jag ha till? Ett I-landsproblem, ja,  men ibland är det stört omöjligt att bestämma sig. Många faktorer spelar in.

Säsong – sparris på hösten blir dyrt. PMS eller inte? Är det bara jag och min sambo, eller är killarna med i kväll, och några kompisar och den där vegetarianen och bör jag ta hänsyn till killarnas vegopolare? Är det i slutet av månaden eller i början? Känns oftast som det är slutet av månaden…

Många beslut att fatta. Ibland kommer det hur lätt som helst. Jag botaniserar bland färsk fisk, kött,  kyckling, pilgrimsmusslor, räkor, rotfrukter, grönsaker och recepten haglar i mitt huvud. Men ibland är det tvärnit.
Jag traskade runt på ICA och tvekade mellan klassisk falukorv, färska kycklinglår, grillkorv utan skinn, färsk gös att filéa själv, bacon eller lammracks. Kanske egna bruna bönor? Burk smakar ju jättegott. Gammal favvis…Ambiton eller inte? Högt eller lågt? Blogg eller inte?

Då fick jag syn på färshyllan. Ja! Färs! Längesedan….Men…fläskfärs, nötfärs, lammfärs, kalvfärs, hjortfärs, älgfärs, rådjursfärs…
Beslutsångesten dök upp igen. Tänk att det finns så mycket att välja på och att DET ska vara problemet. I-landsproblemet Orvar skulle jag vilja säga.  Jag kunde inte för mitt liv bestämma mig för vilken väg jag skulle gå. Tänk logiskt.  Det är höst. Viltfärs borde vara valet. Men det är dyrt….Så det fick bli en kompromiss.  Hur gör du när du får beslutsångest i mataffären?

Varsågoda!

FALSK VILTBIFF MED BLOMKÅLSGRATÄNG, TRATTKANTARELLSÅS OCH ROSTADE TOMATER

4 pers

ca 480 g kalvfärs
1 ägg
2 msk matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
färsk timjan
ca 25 g smör
4 skivor bacon

8 gula och röda tomater
flingsalt
1 msk socker
olivolja

1 vitt blomkålshuvud
1 mindre grön blomkålshuvud
flingsalt
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl västerbottensost
riven muskotnöt

1 l färska trattkantareller
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk viltfond
1 msk sherry
ca 1 msk vitvinsvinäger

Rönnbärsgelé
Färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

BIFFAR
1. Blanda färs med ägg, grädde ,salt och peppar och forma fyra ordentliga biffar. Smält smör i en stekpanna och lägg i timjankvistarna.
2. Stek biffarna ca fem min på varje sida och ös dem med timjansmöret under tiden.
3. Stek baconskivorna i samma stekpanna och låt dem rinna av.

ROSTADE TOMATER
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
3. Salta, sockra och häll över olivolja.
4. Rosta i ugnen i ca 15 minuter.

BLOMKÅLSGRATÄNG
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj och ansa blomkålen. Skär blomkålen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är en aning mjuka. Ca 5 min. Överkoka inte kålen. Hellre lite mer tuggmotstånd.
3. Smält smör i en kastrull. Tillsätt en msk vetemjöl och vispa runt till en mjölmassa. Tillsätt snabbt mjölken och vispa ordentligt så klumparna löser upp sig.
4. Tillsätt riven västerbottensost och smaka av med salt, riven muskot och vitpeppar.
5.Lägg blomkålen i en ugnsfast, smörad form. Häll över ostsåsen och riv lite extra ost över.
6. Gratinera i ugn i ca 15 min, tills gratängen fått fin färg.

TRATTKANTARELLSÅS
1.Svetta svampen i en kastrull på medelvärme tills vätskan kokat in. Tillsätt smör, lök och vitlök. Fräs ihop utan att det tar färg och tills löken är mjuk.
2. Pudra över vetemjöl och rör runt.
3. Tillsätt mjölk, grädde, viltfond och sherry och låt såsen sjuda ihop i 30 min.
4. Smaka av med salt, peppar och en skvätt vinäger.

Servera med rönnbärsgelé, baconskiva och färsk timjan.

Hej Hej
Pernilla

4 svar

    1. Hej Matias! Tack för det ! Hoppas du ”klarar biffen” så att säga och välkommen tillbaka! Pernilla

Kommentarer är stängda.