Jag är en riktig höstmänniska. Hösten är inte lika pretentiös som sommaren. Man får vara sig själv och behöver inte visa upp den perfekta solbrännan, den (o)gymmade baddräktskroppen… eller gå omkring med ett ständigt leende på läpparna och nynna somriga Pripps Blålåtar på nån kobbe i en skärgård.

Nej, hösten är lite mer mystiskt. Lite mer fundersam och eftertänksam. En tid att titta inåt och ta hand om sig själv. Så igår satte jag mig i bilen och körde ut till vår stuga, för att uppleva hösten i skogen, fundera lite och ta hand om mig själv en stund. Och det betyder oftast att jag lagar mat.

Matlagning var min hobby innan Sveriges Mästerkock (här finns alla bakom-kulisserna-bloggar från programmet), och nu är det mitt yrke, men jag tycker fortfarande att det är en avkoppling och lika roligt nu som förr. Jag komponerar menyer för kommande uppdrag, experimenterar för mig själv eller bara laga en god middag åt mig och familjen.

Det är makalöst vackert här vid stugan, nu när träden brinner, löven ligger som en eldig heltäckningsmatta och sjön svartnar snabbare än i somras. Man blir en aning poetisk i en sån här miljö….

Och eftersom vi bor vid sjön så blev jag inspirerad att göra en riktigt mustig fiskgryta och att frossa i vitlök. Riktigt vitlökschocka systemet. Vitlök håller ju höstförkylningen borta, så  mer av den varan nu.

Det finns gott om fisk i vår sjö, men vi har inte lyckats dra upp någon än. Faktum är att spöna står som spön i backen i stugan. Vi har hur många som helst, men har inte börjat använda dem, så fram tills dess, handlar jag fisk i affären. Dessutom börjar jag gilla tanken på en okomplicerad pain riche

Varsågoda!

FISKGRYTA MED SAFFRANSAIOLI OCH VITLÖKSPAINRICHE
2 pers

1 stor torskfilé
Ca 200 g färsk lax
250 g färska räkor
4 st musslor i skal
25 g smör
persilja
dill
1 vitlöksklyfta
salt

2 msk olivolja
1 morot
1 vitlök (solo)
1 stor bananschalottenlök
0,5 purjolök
0,5 fänkål
4 dl vitt vin
4 dl vatten
2 msk fiskfond
5 stötta vitpepparkorn
1 lagerblad
1 burk skalade tomater
salt
en nypa socker

SAFFRANSAIOLI
1 äggula
0,5 tsk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
Ca 2 msk vitvinsvinäger
Ca 2 dl rapsolja eller annan neutral olja
flingsalt
svartpeppar
0,25 g saffran

VITLÖKSBRÖD
pain riche
smör
vitlök

Servera kokt mandelpotatis till

GÖR SÅ HÄR

1. Skala, ansa och skär morot, vitlök, bananschalottenlök, purjo och fänkål i små bitar och fräs dem i olivolja.
2. Tillsätt vatten, vin, fiskfond, vitpeppar, lagerblad och tomater.

3. Låt puttra och koka ihop i ca 45 min på medelvärme.
4. Smaksätt med salt och socker.
5. Skär fisken i stora bitar och lägg i grytan. Dra den ifrån plattan och låt stå i ca tio min. Rör om försiktigt någon gång.
6. Skala och lägg i räkorna.
7. Grovhacka persilja och dill och lägg i grytan.

MUSSLOR

1. Blanda smör, vitlök, finhackad persilja och salt.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Lägg musslorna i en ugnsfast form och klicka vitlökssmör på dem. Låt dem grillas i ugnen i ca fem minuter.

VITLÖKSBRÖD
1. Skär skåror i brödet tvärs över. Lägg i en klick smör och pressa lite vitlök i varje skåra.
2. Grilla tillsammans med musslorna i några minuter.

SAFFRANSAIOLI
1. Blanda en äggula, dijonsenap, vitvinsvinäger saffran och vitlök i en bunke.
2. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle tills du fått en majonnäs i den konsistens du vill ha.
3. Smaksätt med salt och peppar.

Koka potatis och servera fiskgrytan med potatis, musslor, en klick aioli och vitlöksbröd.

Hejhej
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.