Jag gillar utmaningar. Och att bita tag i en invigning för ca 180 personer där jag ska skapa en meny på temat Mafia food, beräkna, beställa och laga mat live under ett par timmar – det är den största utmaningen jag gjort hittills.

Till min hjälp kallade jag in MästerkocksAndreas (Andreas Wennborg) som eminent sous chef under två dagar och fick också hjälp av Vera och Hjalmar, Mattias och Cissi Malmsten. Fullt kök alltså. Och nu var det bara upp till bevis.

Chefen själv hade uttryckligen bett oss om att ha en buffé som ”langades” ut efter hand, vilket satte oss på prov ordentligt. Det är inte bara att laga färdigt maten och placera den på buffén, utan det krävs en minutiös tidsplan, struktur och organisation där allt är förberett tillräckligt för att komma ut efter hand på rätt tid, på rätt plats.

Preppdagen (dagen innan festen) levererades alla varor till företaget. Många av leverantörerna höjde på ögonbrynen, när de fick bära och frakta matvaror till ett IT-företag och inte en restaurang. Vi hade, genom Andreas, fått fin kontakt med Nordströms, som levererade det mesta i mejeri och konservväg, RP frukt, som gav oss allt vårt gröna, Vikentomater, som levererade de finaste av de fina tomaterna, Gejo kött som kom med härliga fläskfiléer från….gris och Latticini som stod för det italienska inslaget. Här blev det dock en liten miss av mig, eftersom jag beställt 200 ark färska lasganeplattor….och fick storpack.

Vi hade nog lasagneark till tusen cannelonis istället för tvåhundra.  Det är en ny lärdom. Men nu har ju it-kollegorna på företaget middagen planerad i helgen. Lasagne!

Andreas och jag satte genast igång med preppandet. Det är ett härligt kök att jobba i och min wise guys soppa och tomatsås fick puttra extra länge i de stora grytorna medan Andreas gav sig på den trattkantarellfyllda cannelonin som skulle grattineras med min tomatsås och parmesan.

Det är ett par stycken som ska fyllas och rullas och som tur var kom Vera och Hjalmar till hjälp lite senare på eftermiddagen.

Själva invigningsdagen var vi taggade så in i bomben. Jag älskar detta. Och det vet jag att Andreas också gör. Men det roliga är att vi aldrig smakat varandras mat. Det fick vi inte i Sveriges Mästerkock, men Andreas passion för matlagning räcker för mig, för att ge honom förtroendet att ro denna skuta med mig den här dagen.

Vi var på plats vid halv nio tiden, efter ett besök på La Boulangeri, där vi hämtade surdegsbaguetter, och satte igång med rödlöksmarmelad, bruchetta, marinerade mozzarellor i långa banor och preppande av kött och fisk.

Fisken, laxar på ca 5 kg var, blev riktiga vänner under dagen. Vi döpte dem till Kent, Bodil, Doris, Lennart, Börje och Zlatan.  Trettio kg fisk.  Andreas fyllde dem med tomater, citron, örter och vitlök och sen skulle de bakas i folie i den inhyrda ugnen….Tyvärr gick inte den hela fisken in och jag bad Andreas helt zonika att hugga dem mitt i tu.

Han såg allvarligt på mig och jag kände att han hade det besvärligt med huggandet mitt i tu, men är mafiatema så är det och när det väl var gjort, fick alla våra vänner plats i ugnen och effekten blev dubbel. Rätten hette ”Sleeping with the fish” (inspirerat av Gudfadern 1) och i o m huggandet i två delar, fick man lite av känslan av hästhuvudet också….ni som har sett filmen Gudfadern vet vad jag talar om.

Det kan låta grymt det här, men vi hade bara den möjligheten om vi ville servera hela fiskar. Som nu blev halva, men de gick hem. Gäller att lösa problemen när de dyker upp.

På eftermiddagen kom Cissis med Tiramisu för 180 personer. Det blev en hel massa skärande, stansande och portionerande för hennes del och ett tag hade vi nog Tiramisu i alla skrymslen och vrår i hela köket.

Vid fyratiden kom Mattias till undsättning. Han hjälpte till med Wise guys soppan och hällde upp, medan Andreas och jag fixade bruchettan. Mattias hyvlade sig tyvärr i tummen när han hjälpte Vera med rättikasalladen, men jobbade på med plåstrad tumme som ett riktigt proffs.

Vid femtiden, fylldes plötsligt stället med slicka gangsters….

och…

tjusiga donnor i fina fransklänningar.

Jazzbandet tog plats på scen och vi fick laga mat till glättig 20-tals jazz. Härlig stämning och samtidigt en absurd känsla av att flyttas tillbaka till 20-talet och driva en speakeasy!

Gästerna började anlända vid sextiden, glatt förvånade över aktiviteten i köket, och då stod soppa och bruchetta på bordet. Don Mafioso och Mamma Mia var omsvidade för kvällen och all kökspersonal på helspänn. Sen rullade det igång. Ordentligt! Rätterna flög ut på matstationerna och varje gång en ny rätt kom ut, ringdes det i en klocka.

Under tre timmar serverade vi mat medan Hjalmar slet i köket med disken. Både Vera och Mattias rykte in och diskade gafflar som var hett villebråd hela kvällen. Andreas räknade ut att vi serverade runt 800 portioner mat!

Som vanlig proppade gästerna i sig en aning mycket i början av soppa, bruchetta och cannelloni och insåg kanske inte att efter halva buffén och den lilla smakrensaren Limoncellogranite, skulle ytterligare en halv buffé komma ut. Bl a 30 kg ”Sleeping with the fish”. Men det gick i stort sätt åt. Zlatan och Börje hamnade i kylen och jag hoppas personalen på företaget åt dem till lunch nästa dag.

Det blev en riktigt lyckad kväll och en stor erfarenhet rikare för mig. Tack Andreas, Cissi, Hjalmar, Vera och Mattias för all hjälp! Och tack Stratiteq för förtroendet att låta mig fixa den här invigningen till er.

Om du var med på festen och har några roliga bilder från kvällen får du gärna maila mig dem på pernilla@tinroof.se så kan jag lägga upp dem här på bloggen!

Ciao

Mamma Mia

Foto: Pernilla E, Lan Nguy

14 svar

 1. Helt fantastiskt! Och vilket kök de har ställt i ordning på företaget. Där kommer du nog att få laga till både det ena och det andra. Kul bilder. Kram Pa

  1. Ja, visst är det ett häftigt kök! Det ryktas om ännu en sopplunch i november:) kram P

 2. Hejsan! Så härligt att middagen gick bra :) Hoppas att du lägger ut receptet på cannelloni med trattkantareller, låter väldigt gott!
  Önskar dig en bra fortsättning på helgen

  1. Hej! Jag kommer säkert lägg ut recepten framöver på alla rätter, så håll utkik! Pernilla

 3. Va kul. Vilket enormt arbete ni verkar gjort. Andreas min var exakt lik den han hade efter laxtävlingen på mästerkocken i Gävle ;)

  1. Eller hur? Det var riktigt roligt att jobba ihop, eftersom vi aldrig var i samma lag i Mästerkocken. Vi var ett bra team:) P

 4. Snyggt jobbat!

  Såg förövrigt att Vikentomater äntligen fått upp en riktigt trevlig hemsida och dessutom numera finns på Facebook, rätt skoj att läsa!

Kommentarer är stängda.