Grattis Kanelbullen! Idag är det din dag och jag vill hylla dig för att du är klassisk, stilfull, uthållig, god och någon att lita på när klockan slår tre och det är fikadax.

Du är en trygg kompis som ligger stabilt på ditt kakfat, när trendernas kondisvindar blåser hårt och små piffiga fransyskor och andra bakverk knuffar sig fram på bagerihyllorna. Du bara ligger där, nygräddad, söt och ett minne från svunna tider.

Du är lite som kondisvärldens svar på hårdrocken. Du håller en jämn nivå vid sidan om alla trender, och du har alltid en trogen skara fans. Jag är en av dem. Om jag få välja, tar jag alltid en kanelbulle framför gräddiga bakelser, skira mandelkakor, fruktiga tartletter och krämiga bakverk.

Du håller alltid och du är på väg upp på trendbarometern igen. För du är oemotståndlig i all din enkelhet!

Grattis!

KANELBULLAR MED ÄPPELMOS

Ca 40 st
Ca 2 tim

DEG

50 g jäst för söta degar
125 g smör
5 dl standardmjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
ca 850 g mjöl

FYLLNING

ca 25 g smör
400 g ekologiskt äppelmos
ca 1 dl socker
kanel

GARNERING

1 ägg
Ca0,5 dl pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1 Smält smöret

2 Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Fingervarmt.

3 Smula ner jästen i en bunke.

4 Tillsätt smör och mjölkblandningen och rör tills jästen har löst upp sig.

5 Tillsätt strösocker, salt, vaniljsocker och kardemumma.

6 Tillsätt nästa allt mjöl i omgångar och arbeta ihop en smidig deg.

7 Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.
8 Knåda degen med lite mjöl på ett bakbord och dela den i två delar
9 Kavla ut en degen.

10. Bred smör och äppelmos över plattan. Strö över socker och kanel.
11. Rulla en lång rulle och skär rullen i ca 20 bitar. Varje bit är ca två cm bred.

12. Ställ 20 bakformar på en plåt och lägg bullarna i bakformarna.
13. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40 min.
14. Gör likadant med den andra degbiten. Jag använde äppelmos i den ena och inget äppelmos i den andra. Fyll bullarna som du själv vill.
15. Sätt ugnen på 225 grader.

16. När bullarna jäst, pensla dem med ett uppvispat ägg och strö pärlsocker över dem.
17. Grädd dem i ca 10-15 min mitt i ugnen. Håll koll så de inte blir för mörka.

Vad fyller du dina kanelbullar med? Vore kul att veta! Lämna gärna en kommentar.

Njut dem varma med en kopp kaffe!

Hejhej
Pernilla

10 svar

    1. Absolut! Jag gjorde hälften av degen utan och de blev goda och klassiska som det brukar smaka. Äppelmosbullarna blev lite saftigare. /Pernilla

  1. favorit!! gott med äpplemos i, ska jag prova när jag får ett ryck!

    tänk om man kunde hitta på en liknande dag – på juldagen tex – för en bakelse som inte är fastlagsbulle.

    inget fel i fastlagsbullar, men när det väl är fettisdag är den inte riktigt skoj längre…

    1. Håller med. det är med semlan som med kräftorna. Friheten att äta när som helst har gjort det lite tråkigare. Jag gillar prinsessbakelser och en prinsessbakelsedag skulle jag inte ha något emot:) Pernilla

  2. Kanelbullar är ju så gott!! Är ingen kaffedrickare själv utan tycker att ett glas kall mjölk till är svårslaget. Kul idé med äpplemos i, det får vi testa :)

    / Martin

    1. Helt rätt! Inget slår ett kallt glas mjölk till en varm kanelbulle! /Pernilla

Kommentarer är stängda.